RESULTATS D'AR+I
Confiança que la versió en català impulsi el ‘sí’ a l’acord amb Europa
Per a DA i Acció és “essencial”, i el PS i Concòrdia critiquen la comunicació de Govern
“La versió en català de l’acord amb la UE és essencial i amb ell tindrem el temps suficient per acabar de comunicar-lo.” Amb aquestes paraules va referir-se al document de les negociacions amb Europa en la llengua oficial del país el president parlamentari de DA, Jordi Jordana, que va augurar que, com a molt tard, estaria llest “a les primeres setmanes de setembre”. Jordana va comentar que és un acord “difícil i complex” i la seva transmissió no és fàcil, per això considera cabdal que la ciutadania el tingui a partir del setembre “per veure què s’ha de votar”. En la mateixa línia s’expressa la presidenta d’Acció i membre també del pacte d’estat per la UE, Judith Pallarés, que va admetre que amb la versió en català “la percepció de l’acord serà molt alta” i que “encara s’ha d’explicar molt bé”.
Els resultats de l’enquesta política d’AR+I són especialment poc encoratjadors per al Govern fins avui dia, atès que el 29% dels andorrans creuen que la comunicació de l’executiu ha estat dolenta o molt dolenta i el 37% la va definir com a regular – només el 27% considera que ha estat bona. “És una dada molt interessant per insistir a explicar més i millor l’acord”, va indicar Pallarés, a qui li va “sorprendre” el desconeixement envers l’acord, ja que l’aspecte que els enquestats més han votat que pot afavorir i alhora perjudicar Andorra és el de la lliure circulació de persones, la immigració i la fiscalitat. “Tinc la percepció que manca molta informació, la fiscalitat i les fronteres no es toquen”, va dir Pallarés –una afirmació que se sustenta en el 14% del 40% a favor de l’acord, que preferiria un altre text negociat. Més bel·ligerant és un altre membre del pacte d’estat, el PS, que a través de la veu del seu president, Pere Baró, considera que “la comunicació de Govern no ha estat bona des del primer dia”. Baró defensa que la campanya de comunicació comença a partir de setembre –considerant que les vuit reunions de poble de Govern no ho han estat– i voldria que “es distanciés” de l’executiu, al·legant que “seria un error que Govern la portés”. Per al PS, el terreny de lluita són els indecisos, un 11%.
Des de Concòrdia manifesten que “disposar de l’acord en català permetrà tenir major informació i poder posicionar-se amb més coneixement”, va indicar la copresidenta del partit, Núria Segués, que va apuntar que “a les reunions de poble no han entrat al detall ni han comentat els aspectes negatius”.