CANVI DE SEXE

Salut veta l’hormonació per canvi de sexe als menors de 16

Diversand va lamentar ahir, en la celebració del Dia de l’Orgull LGTBIQ+, que Salut veti l’hormonació per canvi de sexe als menors de 16 anys. Així ho recull la proposta que li ha fet arribar per incorporar a la cartera de serveis aquests tractaments.

Un moment de la jornada d’ahir de l’Orgull LGTBIQ+.

Un moment de la jornada d’ahir de l’Orgull LGTBIQ+.D.S

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La celebració del Dia de l’Orgull LGTBIQ+ va estar marcada per nombroses reivindicacions. Una de les demandes que el col·lectiu fa més temps que reclama és la dels tractaments hormonals per a aquelles persones que vulguin fer el canvi de sexe, amb dos anys en espera. “Govern ens ha deixat veure l’esborrany i no estem d’acord que els menors de 16 anys no puguin tractar-se”, va dir la presidenta de Diversand, Nieves Calvo. El 30 de març del 2022, Govern va aprovar que els tractaments de canvi de sexe entrarien a la cartera de serveis de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), incloent-hi els tractaments hormonals i quirúrgics i l’acompanyament psicològic en cas que fos necessari. Per a Calvo, el que falta és “el reglament, que entri el circuit”. Des de Diversand indiquen que la llista d’espera per al tractament al principat s’eleva entre les deu i quinze persones –sense saber la xifra exacta de menors de 16 anys dins el grup–. “Fa sis mesos que diuen que queda poc”, comenta la vicepresidenta de Diversand, Isabela Vargas, que és molt crítica amb el vet als menors de 16 anys.

“Hem vist l’esborrany de la llei i no estem d’acord que els menors de 16 no puguin tractar-se”
Nieves Calvo, Presidenta de Diversand

“El que veiem és que la infància trans existeix i la pubertat pot començar des dels nou o deu anys”, incideix Vargas, que defineix aquesta etapa com a “crucial” per evitar la disfòria de gènere, la sensació d’incomoditat i aflicció que pot passar quan el sexe biològic no coincideix amb la identitat de gènere. La vicepresidenta lamenta que s’agafi de base un estudi d’Anglaterra del qual creu que està tacat de posicionaments ideològics en contra del tractament en menors de 16 anys.

“El que veiem és que la infància trans existeix i la pubertat pot començar des dels nou o deu anys”
Isabela Vargas, Vicepresidenta de Diversand
 

La jornada de l’Orgull va sortir aquest any a reivindicar les famílies diverses i a aturar la transfòbia a través de l’educació. Amb el lema Som famílies volen evitar la violència cap al col·lectiu, sobretot aquella cap als més petits.

tracking