MEDI AMBIENT

Any de rècord, amb 5.000 visitants als refugis lliures del país el 2023

El de Fontverd és el que registra una major freqüentació, amb 842 excursionistes

Una imatge d’arxiu del refugi de Cabana Sorda.

Una imatge d’arxiu del refugi de Cabana Sorda.ANA

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’any passat la visita als refugis de muntanya del país va batre rècords, aconseguint la xifra més alta des del 2014, ja que es van fregar els 5.000 visitants, situant-se el total en 4.956 persones en concret. Aquesta xifra suposa un 8% més que l’any anterior, quan la freqüentació de persones als refugis va ser de 4.604. La dada és concretament significativa si es tenen en compte els 2.600 senderistes amb els quals es va tancar el 2015.

El país compta amb una vintena de refugis. I en el rànquing Fontverd és el que registra una major freqüentació. D’aquesta manera, l’any passat es van apropar 842 excursionistes per aquest refugi i en l’acumulat històric des del 2014 el volum de persones que han fet servir aquesta infraestructura és de 4.837. Aquest refugi disposa de 14 places. La durada del recorregut és d’una hora i mitja, aproximadament, i amb un desnivell de 580-600 metres (segons la ruta escollida d’ascensió). Es tracta d’un refugi no guardat, que està obert tot l’any, tot i que el manteniment s’acostuma a fer durant els mesos d’estiu (neteja, llenya, farmaciola...). També compta amb lliteres, llar de foc i aigua al costat del refugi.

En segon lloc es va posicionar el refugi de Cabana Sorda, que van fer servir 788 senderistes, un nombre lleugerament inferior al de l’any anterior, quan el volum total havia estat de 797. Cal remarcar que des del 2014 aquest refugi ha estat utilitzat per 4.544 persones. Té capacitat per a 20 persones. Al refugi s’hi accedeix amb cotxe fins a les Bordes d’Incles i a partir d’allà s’ha d’anar a peu pel barranc de Feno Fou seguint el camí. L’itinerari a peu és de dues hores, aproximadament, amb 430 metres de desnivell. Molt a prop hi ha el llac de Cabana Sorda, bastant freqüentat per pescadors i famílies d’excursionistes.

I en tercer lloc l’any passat es va posicionar el Pla de l’Estany, amb 422 excursionistes. Tot i així, si es té en compte l’acumulat històric, és el de Coms de Jan el que se situa en tercera posició, amb 3.570 senderistes. I si s’analitzen les xifres globals de les perones que han passat pels diferents equipaments, des del 2014 han estat 36.110 els senderistes que han fet servir la vintena de refugis no guardats amb els quals compta el Principat. El salt més significatiu es va donar el 2019, quan es va superar la xifra dels 4.000 senderistes i l’increment respecte de l’any anterior es va situar en el 64%.

tracking