PATRIMONI CULTURAL

Els frescos de Sant Esteve llueixen al Columba

‘La flagel·lació’ i ‘El bes de Judes’ ja es poden veure a l’equipament de Santa Coloma

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Un any i gairebé un mes després que el Govern i la família Bosch reprenguessin els contactes per a l’adquisició de les dues pintures murals que havien decorat l’absis de l’església de Sant Esteve –les escenes de La flagel·lació i El bes de Judes–, les obres ja ocupen un lloc d’honor a l’Espai Columba. La inauguració oficial, ahir a la tarda, va ser un acte per fer un breu repàs del procés que ha culminat amb el retorn del patrimoni venut, per agrair-ho a tots els que ho fan fet possible a banda i banda de la negociació i per destacar “el consens” que ha generat una operació que ha costat prop de tres milions d’euros. “Consens al tomb de la necessitat de recuperar elements essencials del patrimoni. Aquestes obres són part indissoluble del nostre relat, del nostre llegat, ens serviran per ensenyar d’on venim”, va resumir el cap de Govern.

“Quan tinguem el projecte museístic els l’ensenyarem, en parlarem, és l’acord amb el comú”
Mònica Bonell, Ministra de Cultura

Juan Bosch, que va ser un dels propietaris de les pintures, davant dels frescos a l’Espai Columba.

Juan Bosch, que va ser un dels propietaris de les pintures, davant dels frescos a l’Espai Columba.Fernando Galindo

L’espai s’obre avui a la ciutadania perquè contempli unes pintures destacades de l’anomenat estil 1200, a cavall entre el romànic i el gòtic. “Entrem en un període de contemplació, de gaudir-les”, va apuntar la ministra de Cultura, Mònica Bonell. A partir d’aquí va assegurar que no s’abandona aquest mandat de la Llei de patrimoni de recuperar allò que en altres temps es va perdre. “L’important és que moltes estan en mans d’institucions públiques i sempre hi pot haver acords per a cessions temporals i les que encara estiguin en mans privades hi ha camí a recórrer, però sense pressa”, va afirmar la titular de Cultura indicant, però, que no hi ha cap altra operació en marxa. Sí converses informals amb l’MNAC català per a alguna cessió temporal per a una eventual exposició com ja es va fer en el passat.

Els frescos de sant Esteve en una foto familiar a la seva nova casa, l'espai Sancta Columba

Els frescos de sant Esteve en una foto familiar a la seva nova casa, l'espai Sancta ColumbaFernando Galindo

Bonell va explicar que en un viatge dels propietaris a Andorra durant els mesos en què es va aprofundir en la negociació –Enriqueta i Juan Bosch també van assistir a la inauguració– van visitar l’Espai Columba per interessar-se per on es mostrarien les obres. Un Espai Columba que serà casa temporal si es culmina el projecte de museu nacional. El calendari passa per enllestir el projecte museístic durant aquest any i per abordar amb el comú d’Andorra la Vella la ubicació. “Hem acordat que quan nosaltres tinguem aquest estudi, el projecte museístic, els l’ensenyarem, en parlarem i després ja parlarem de l’espai, és l’acord amb els cònsols”, va apuntar la ministra. La seva voluntat és que durant la legislatura s’hagi fet el disseny de l’equipament i es tingui clara la ubicació.

Les imatges de la inauguració dels frescos

El desig governamental és bastir-ho en la parcel·la comunal de davant del Govern i la corporació no hi tanca la porta. El cònsol major, Sergi González, també present a la inauguració, va explicar que havien tingut una reunió amb Xavier Espot ahir mateix per tractar diferents temes que afecten la parròquia i que se n’havia parlat. González va apuntar que esperen la presentació “del relat museístic”, que s’han ofert a col·laborar-hi amb les seves idees i que després ja es parlarà de l’emplaçament, l’anhelat pel Govern o altres. “Nosatres estem oberts i amb ganes que es pugui fer aquí, a Andorra la Vella. Tenim espais”, va assenyalar.

LES FOTOS AMB 'ELS ROMÀNICS'

Cinc generacions de la família Bosch han conviscut amb La flagel·lació i El bes de Judes, per a ells “els romànics”. Uns “romànics” que acostumaven a presidir les fotografies de les reunions familiars. Ho va recordar ahir Enriqueta Bosch, neta de Ròmul Bosch –el comprador de les pintures de Sant Esteve fa cent anys– i fins fa poc propietària de les obres amb el seu germà Juan. En un breu parlament abans que les autoritats accedissin a l’Espai Columba per contemplar els frescos, Enriqueta Bosch va relatar l’emoció que va viure amb la marxa de les obres cap a Andorra divendres passat –“quan van tancar la porta del camió va ser com un pessic a l’estómac”– però també va assegurar que no pensen deslligar-se’n: “pensem venir-los a veure de tant en tant, per veure els ulls de Jesucrist, de Pilat...”.

La ja expropietària de les obres, com havia fet tot just abans la ministra de Cultura, va remarcar la bona sintonia amb el Govern: “Agraïm moltíssim el tracte rebut durant la negociació, un tracte fàcil, ràpid i que ha acabat amb amistat.” Una relació que va tenir un primer capítol el 12 de juliol de l’any passat amb un primer viatge a Barcelona de l’equip de Cultura. Arrencaven uns contactes que, aquest cop sí, aconseguien l’objectiu de fer tornar les obres al país. “El seu lloc era Andorra”, va coincidir Enriqueta Bosch.
Els frescos de Sant Esteve llueixen al Columba

Els frescos de Sant Esteve llueixen al Columba. Juan Bosch i Mònica Bonell ho comentenFernando Galindo

Els frescos de Sant Esteve llueixen al Columba

Els frescos de Sant Esteve llueixen al ColumbaFernando Galindo

Els frescos de Sant Esteve llueixen al Columba

Xavier Espot i Mònica Bonell escolten a Enriqueta BoschFernando Galindo

tracking