IMMIGRACIÓ

Tres peruans estan pendents del permís des de fa mesos

L’Associació de Peruans afirma que hi ha tres compatriotes ‘penjats’ sense poder treballar

Els afectats tenen feina assegurada a la construcció.

Els afectats tenen feina assegurada a la construcció.Fernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Fa quatre mesos l’Associació de Residents Peruans denunciava l’abandonament que estaven patint un grup de compatriotes que havien arribat al país per treballar a la construcció en règim de desplaçats, però que no els havien facilitat la feina promesa. Aquell afer va tornar a posar el focus en les situacions anòmales que provocaven aquesta mena de contractacions i en les pràctiques dubtoses d’algunes empreses. Alguns d’aquells treballadors es van quedar al país, confiats en el compromís que podrien optar a una feina després que el seu cas saltés a la llum pública i que per aquelles mateixes dates responsables diplomàtics del Perú es desplacessin a Andorra per abordar la qüestió amb el Govern. L’associació ha perdut la pista d’alguns, però ahir el seu president, Lorenzo Castillo, explicava que encara hi ha tres persones pendents que el departament d’Immigració els atorgui l’autorització que han demanat perquè tenen feina assegurada en una empresa.

Castillo va lamentar la lentitud del procés que implica que aquestes persones hagin de sobreviure a base d’ajudes. “La Creu Roja els està ajudant i alguns compatriotes també els estan donant un cop de mà”, va relatar. El problema burocràtic rau, segons va explicar, en el fet que els papers que van presentar en una primera sol·licitud van caducar perquè aquesta va acabar per no materialitzar-se. “Els van demanar que els tornessin a presentar, però són tràmits que s’han de tornar a fer al Perú i no és fàcil”, va exposar. Ara fa cosa de dues setmanes que haurien tornat a formalitzar la petició, però encara no tenen resposta. “No estan a la intempèrie, tenen un sostre i un plat a taula, però hi ha el factor psicològic, el factor familiar que els està afectant.”

Totes les irregularitats constatades han provocat que el Govern hagi decidit erradicar la fórmula dels treballadors desplaçats de països extracomunitaris. Ho recull el projecte de llei per al creixement sostenible i el dret de l’habitatge, en el seguit de modificacions que introdueix en matèria d’immigració. Però, a més, es reforcen les sancions a les empreses que puguin incomplir la normativa. L’empresa estrangera que porti els treballadors i cometi irregularitats en l’àmbit de les condicions de treball o de les obligacions d’immigració no podran tornar a desplaçar treballadors durant un mínim de dotze mesos. L’empresa andorrana beneficiària dels serveis tampoc no podrà sol·licitar aquestes autoritzacions durant almenys un any.

EL CONSOLAT HONORARI, EN TRÀMIT

Una de les decisions de les autoritats peruanes ha estat la de tornar a impulsar un consolat honorari al Principat. Segons va indicar Castillo, tenen constància que el tràmit està en mans del govern peruà. “Necessitem un representant consular a Andorra per la quantitat de ciutadans que vivim aquí”, va reivindicar el president de l’associació de residents. Segons les darreres dades del cens de població, la comunitat la conformen unes 700 persones.

tracking