FISCALITZACIÓ

El Tribunal de Comptes denuncia nous pagaments indeguts al SAAS

La parapública va abonar 116.383 euros per costos del servei de restauració al personal

L’hospital Nostra Senyora de Meritxell.

L’hospital Nostra Senyora de Meritxell.Fernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tribunal de Comptes torna a denunciar pagaments indeguts al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) en l’informe corresponent a l’exercici 2022 de la parapública. Segons l’ens fiscalitzador, aquell any hi va haver una “assumpció per part del SAAS de despeses de restauració a càrrec del personal”. El Tribunal de Comptes posa en relleu que s’han imputat amb càrrec al pressupost de l’exercici 2022 despeses per un import total de 116.383 euros corresponent a costos del servei de restauració que, d’acord amb les pràctiques implantades al SAAS, haurien de ser assumides pel seu personal i que deriven de serveis no repercutits, repercutits per imports erronis o repercutits a treballadors diferents als que corresponia, dels anys 2020 per import de 22.960 euros, del 2021 de 51.126 euros i el 2022 de 42.297 euros.

L’ens fiscalitzador recorda que cal tenir en compte que el consell directiu del SAAS va denegar la proposta de regularització dels referits pendents de cobrament i afegeix que “atès l’esmentat, aquests imports esdevenen pagaments indeguts per la qual cosa són susceptibles de generar responsabilitats civils i administratives en els termes que regula l’article 58 del Decret Legislatiu de publicació del text refós de la Llei general de les finances públiques i amb els efectes que estableix l’article 60 de la referida Llei”.

De la fiscalització del SAAS del 2022, el Tribunal de Comptes també destaca que la parapública manté a l’organització diferents professionals amb els quals té formalitzat un contracte per a la prestació de serveis dins de l’àmbit de l’entitat. Aquestes persones mantenen contractes de durada indefinida, cobreixen places de la plantilla orgànica del SAAS, ajusten la seva activitat als protocols assistencials del SAAS, segueixen les directrius i ajusten els seus horaris i dedicació al que disposen els seus caps, s’obliguen a fer guàrdies, etc., de manera que es donen les notes d’alienitat i dependència que preveu l’article 5 de la Llei de relacions laborals perquè aquesta relació hagi de ser qualificada de relació laboral.

“Es recomana que el SAAS revisi les relacions d’aquesta naturalesa i les ajusti al marc normatiu vigent. En aquest sentit, cal tenir en compte, també, que els contractes diferents dels laborals que pugui formalitzar el SAAS amb professionals han de respectar els criteris, procediments i terminis que regula la Llei de contractació pública”, diu el tribunal.

tracking