MALATIES INFECCIOSES
El ministeri reforça la vigilància pel nou brot de verola del mico
El Govern actualitza la informació als sanitaris perquè actuïn davant una sospita de contagi
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) declarava aquesta setmana l’emergència de salut pública d’importància internacional pel brot d’una nova variant d’mpox (anteriorment coneguda com a verola del mico) a l’Àfrica. Suècia comunicava tot just dijous el primer cas a Europa. Malgrat que la valoració del Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties és que el risc d’una expansió del virus al continent és molt baix, els països ja s’han activat complint amb el dictamen de l’OMS, que pretén prevenir l’explosió de contagis. A Andorra el ministeri de Salut anunciava ahir el reforç de la vigilància d’una malaltia de la qual no s’han diagnosticat casos aquest any i tampoc hi ha ara mateix sospites. En un comunicat, el Govern va remarcar que “les autoritats sanitàries mantenen el seguiment constant i s’ha actualitzat la informació als professionals sanitaris perquè puguin prendre les mesures escaients en cas que es detecti algun cas o sospita”.
Els més vulnerables ara mateix són les persones que viatgin a un país amb circulació viral. La República Democràtica del Congo és el que concentra el nombre més elevat de diagnòstics, però també hi ha hagut deteccions a Kènia, Ruanda, Burundi o Uganda. El ministeri recomana als eventuals viatgers que “prenguin les mesures preventives adequades: evitar el contacte amb animals salvatges, evitar el contacte estret amb persones malaltes i no compartir roba o altres utensilis amb persones malaltes”, i se’ls insta que abans de desplaçar-se contactin amb el servei d’atenció al viatger o bé amb el número d’atenció telefònica 116 per informar-se de les mesures que cal tenir en compte. I si fa menys de 30 dies que han tornat d’un territori amb contagis o bé si han tingut contacte amb un cas i presenten símptomes compatibles amb la malaltia, han d’aïllar-se a casa, usar mascareta, cobrir les lesions i contactar amb el 116 perquè un professional sanitari en faci la valoració i li doni indicacions.
El ministeri va recordar que la transmissió de persona a persona es dona per un contacte estret i per mitjà de secrecions de les vies respiratòries (principalment gotes respiratòries grans) o de lesions cutànies d’una persona infectada, així com per objectes que hagin estat contaminats en temps recent amb els fluids del pacient o materials de la lesió. Respecte als símptomes, l’autoritat sanitària apunta que el període d’incubació acostuma a ser de cinc a setze dies, però que pot arribar a 21 i que comencen amb febre, mal de cap, dolors musculars, mal d’esquena, inflamació dels ganglis limfàtics, calfreds i esgotament. Normalment, també es desenvolupa una erupció, que sol començar a la cara i després s’estén a altres parts del cos, inclosos els genitals. Quan la crosta cau, que succeeix després de dues a tres setmanes, la persona ja no és infecciosa.
VACUNACIÓ
El ministeri va recordar, referint-se a les directrius aprovades a final del setembre del 2022 després de la declaració de quatre casos al país, que la recomanació de vacunar-se se segueix limitant a les persones amb alt risc d’infecció, essencialment per pràctiques sexuals de risc.
CRONOLOGIA
1 DECLARACIÓ D'EMERGÈNCIA DE L'OMS
Dimecres passat, l’OMS activava la declaració d’emergència internacional per un brot d’mpox que s’estava estenent per diferents països de l’Àfrica.
2 ES CONFIRMA EL PRIMER CAS A EUROPA
L’endemà, Suècia declarava el primer cas d’aquesta nova variant a Europa. Malgrat es veu un risc baix de brot, els països s’activen.
3 REFORÇ DE LES DIRECTRIUS DE VIGILÀNCIA
Salut insta a seguir mesures de prevenció a les persones que puguin haver viatjat o que tinguin previst fer-ho a països amb alta circulació del virus.