DIADA ANDORRANA A PRADA

La UE ajudarà Andorra a “aprofitar” els beneficis de la globalització

Riba defensa que el país serà més competitiu si participa en el projecte comú europeu

El secretari d’Estat, durant la intervenció.

El secretari d’Estat, durant la intervenció.SAC

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“La Unió Europea pot actuar com un catalitzador per ajudar un petit estat com Andorra a aprofitar les oportunitats que ofereix la globalització, proporcionant accés a un mercat interior ampli i integrat, que facilita el comerç, la mobilitat laboral i la transferència de tecnologia”. Aquest és el parer del secretari d’Estat per a les Relacions amb la Unió Europea, Landry Riba, en el marc de la seva ponència a la 37a Diada d’Andorra a la 56a Universitat Catalana d’Estiu a Prada de Conflent, que precisament ahir va reflexionar sobre la globalització.

D’aquesta manera, Riba va voler centrar molt especialment la seva intervenció a abordar si l’acord d’associació és un instrument que fa Andorra més o menys vulnerable a la globalització i la conclusió és clara: “És un instrument que ens permet aprofitar millor les oportunitats d’aquesta mundialització tot dotant-nos d’eines que ens ajuden a protegir-nos dels efectes perversos que se’n desprenen”.

Riba va recordar que certes accions de la Unió Europea com la política comercial, agrícola, monetària o el pacte verd protegeixen la sobirania dels països europeus tot generant “xarxes pròpies”. A més, també va defensar, manllevant les paraules de l’exprimer ministre italià i actual president de l’institut Delors, Enrico Letta, que “els estats membres de la UE són més competitius, més resilients i més singulars formant part d’un projecte comú que navegant en solitari”.

El secretari d’Estat per a les Relacions amb la Unió Europea va manifestar que des del punt de vista econòmic l’acord d’associació “connecta” Andorra amb un mercat més ampli i a més “ho fa de manera igualitària”, ja que les regles de joc, ha recordat, seran comunes. I va recalcar que ha de facilitar la diversificació sempre que l’acord “s’acompanyi” de “les polítiques adequades”.

L'OBERTURA ECONÒMICA PLANTEJA NOUS DESAFIAMENTS

A l’acord d’associació també va referir-se el degà del col·legi oficial d’Economistes d’Andorra, Antoni Bisbal. L’expert va recordar que “mentre que els beneficis del creixement turístic, un sistema financer internacionalitzat i la modernització tecnològica han estat significatius, el país també ha hagut d’enfrontar-se a reptes com la vulnerabilitat econòmica i la pèrdua de tradicions locals”, i va afegir que la possible adhesió a la UE “representa una nova etapa en aquesta transformació, que podria aportar encara més beneficis econòmics alhora que planteja nous desafiaments”. Bisbal va destacar els avenços que ha fet Andorra per a l’homologació internacional que han permès, entre altres, que el Principat pogués sortir de la llista de paradisos fiscals, però va alertar que encara té una economia “poc diversificada”.

tracking