CAMÍ DE RESOLDRE LES DISFUNCIONS

La taxa turística va camí de normalitzar-se

El Govern registra “menys incidències” en el procés de recaptació després de les revisions

Una jove amb una maleta a l’eix comercial.

Una jove amb una maleta a l’eix comercial.Fernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La implantació de la taxa turística ha posat de manifest problemes derivats de l’obligació dels allotjaments de traspassar les dades personals dels seus hostes al registre oficial, l’anomenat ROAT (Registre d’Ocupació d’Allotjaments Turístics). S’han localitzat les disfuncions i estan en vies de resoldre’s, segons ha assegurat el ministre de Finances, Ramon Lladós. El titular de Finances defensa que el departament de Tributs feia les propostes de liquidació als negocis correctament perquè les calculava amb relació a les dades recollides al ROAT. El problema és que s’ha trobat que en diferents casos aquestes eren incompletes. Les accions endegades, com ara campanyes de control de la policia per verificar que els turistes estiguessin registrats correctament als establiments on feien nit, han de tenir com a conseqüència que la recaptació correspongui al volum de visitants que viatgen al Principat durant tot un exercici. “A poc a poc trobem menys incidències”, sosté el ministre. Per a aquest any la previsió és una recaptació un xic inferior als 8 milions, per sobre dels 6 del 2023. Cal recordar que se’n havien calculat 12, amb la qual cosa van saltar les alarmes. “Si arribarem als 12 milions, no li sé dir perquè es combinen dues coses, primer hem de tenir un any ben fet i d’això estem cada vegada més a prop, i dos, hem de veure com evolucionen les pernoctacions”, exposa Lladós.

“En primer lloc, hem de tenir un any ben fet i d’això estem cada vegada més a prop”Ramón Lladós, Ministre de Finances

El titular de Finances detalla que s’ha revisat tota la cadena. En primer terme, agents de policia han fet comprovacions de carrer per constatar si els turistes interpel·lats estaven o no inscrits al ROAT. “I s’han trobat alguns incorrectament registrats i s’han sancionat establiments que no ho feien bé”, precisa Lladós. També s’han dut a terme verificacions per avaluar si Tributs efectuava correctament les propostes de liquidació i el departament “fa bé les declaracions a partir de la informació que té del ROAT”. Però la segona disfunció ha estat comprovar que “determinats sistemes informàtics d’equipaments hotelers no traspassaven correctament tota la informació al ROAT”. Si bé el treballador encarregat de recollir les dades les introduïa com correspon, l’abocament al registre compartit no acabava de rutllar. De fet, els mateixos establiments responien a Tributs que els havien passat una declaració a la baixa. “I ara estem arreglant-ho tot, des d’aquells establiments que no ho feien bé i la policia ho estat trobant, a aquells que han de canviar el seu sistema informàtic o nosaltres ajustar-nos a ells”, subratlla.

El ministre afegeix una tercera casuística, els allotjaments que contesten a Tributs que la proposta de liquidació és massa alta tot i que “ens ho diuen ben pocs”. Explica aquesta resposta per revisions incorrectes per part dels establiments. “Estem atacant les tres situacions i es comencen a veure els resultats”, assegura.

Sobre la taula hi ha el projecte de revisar a l’alça els imports de la taxa i també la implantació d’una vinyeta que haurien d’abonar els vehicles estrangers. De la vinyeta no està previst cap ingrés en el pressupost del proper exercici perquè és un projecte “que s’analitzarà durant el 2025”.

INGRESSOS A L’ALÇA

El màxim responsable de Finances apunta, pel que fa a l’evolució de la recaptació impositiva d’aquest exercici, que “hi ha un parell de partides que estem preveient que aniran millor”. Una és la de l’impost de societats; la campanya corresponent a l’exercici 2023 es va tancar el dia 31 de juliol i “encara no tenim les xifres definitives però les primeres anàlisis ens porten a pensar que serà millor del pressupostat”. L’altre capítol a l’alça respecte al projectat als comptes és la taxa al tabac; i finalment, tot i ser una partida inferior, la recent taxa d’inversió estrangera en immobles també està per sobre de l’import previst.

Respecte a l’impacte a Andorra del fenomen de l’evasió fiscal, el titular de Finances recorda que compleixen amb un pla d’inspeccions fiscals que es publica al BOPA per tal de perseguir el frau, però també puntualitza que en territoris amb baixa fiscalitat el fenomen acostuma a ser menor i que “Andorra és cada vegada més una economia molt electrònica, hi ha molt poc diner en metàl·lic i molt poc cas d’economia submergida” i, per tant, amb menys opcions d’esquivar l’obligació tributària. “D’aquí a dir que no hi ha frau fiscal? Si n’hi ha, estem posant els mitjans per tallar-lo”, remarca.

LES ACCIONS

1 Comprovacions de carrer als turistes

Les enquestes de carrer de la policia a turistes han constatat que alguns establiments no registraven les dades dels clients. La conseqüència ha estat l’aplicació de sancions als allotjaments.

2 Incorrecta transmissió de les dades

Les verificacions per esbrinar per què la recaptació no complia les expectatives han trobat problemes en l’abocament de dades d’hotels al ROAT. També s’actua per solucionar-ho.

3 Discussió sobre les propostes de tributs

El ministre defensa que les propostes de liquidació de Tributs són correctes segons la informació que tenen. Alguns desacords han estat per revisions equivocades dels establiments.

tracking