Consell de Ministres

Eva Descarrega serà la nova ambaixadora del Principat a Espanya

Joan Forner serà el nou representant del Principat als Estats Units

Eva Descarrega amb l'ambaixador de Guinea Ecuatorial Carmelo Nvuono Nca Arxiu

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha aprovat aquest dimecres el decret de cessament i nomenament de diversos ambaixadors als destins amb missió diplomàtica d’Andorra, així com a destins sense residència. Eva Descarrega, assumirà la representació del Principat a Espanya, a partir del 6 de setembre, substituint l'actual ambaixador Vicenç Mateu. Com a representant del Principat a França, a la delegació permanent a la UNESCO i representant personal del cap de Govern a l'OIF, l'Esther Rabassa substituirà a l'ambaixadora Eva Descarrega, a hores d'ara queda pendent de rebre el plàcet perquè Rabassa pugui assumir el càrrec també com a ambaixadora davant del Principat de Mònaco.

Al Consell d'Europa la representació del Principat passarà a mans de Andreu Jordi que substituirà a Joan Forner que alhora serà el nou ambaixador als Estats Units i a la Missió Permanent d'Andorra a l'oficina de les Nacions Unides a Nova York. L'ambaixador Vicenç Mateu encapçalarà la representació andorrana a Bèlgica substituint a Esther Rabassa. 

Finalment, el Govern també ha aprovat aquest dimecres el nomenament de Jaume Serra com a ambaixador no resident a la República Txeca, a la República Eslovaca i a Hongria amb efecte a partir de l’1 de setembre. Actualment, Serra ja representa Andorra davant de la República d’Àustria i la República Federal d’Alemanya, a més de ser l’ambaixador representant permanent a l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) i a l’Oficina de les Nacions Unides a Viena. Així mateix, Elisenda Vives representarà Andorra com a ambaixadora no resident a la República d’Estònia, a la República de Letònia i a la República de Lituània amb efecte a partir de l’1 de setembre.

La decisió d’aquest dimecres segueix l’anunci fet pel Govern el passat mes d’abril amb la designació i mobilitat dels ambaixadors i que s’oficialitza amb el cessament i nomenament en els casos en què ja s’ha rebut el plàcet per parts dels països de destí i un cop feta la comunicació als organismes internacionals.

Aquests nous canvis tenen com a objectiu complir amb els principis de mobilitat inherent a la diplomàcia internacional i continuar estenent la representació diplomàtica d’Andorra davant del màxim nombre de països de la Unió Europea en un moment clau del procés d’adopció de l’Acord d’associació amb la UE.

El Govern aprova a l’adhesió d’Andorra a tres protocols dels convenis de Ginebra

Ampliar el compromís d’Andorra en favor del dret internacional humanitari i, concretament, en favor de la millora de les condicions de les persones víctimes d’un conflicte armat. Amb aquest objectiu el Govern ha aprovat aquest dimecres, a proposta de la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, l’adhesió del Principat als tres protocols addicionals dels convenis de Ginebra del 1949 al qual Andorra va sumar-se el 1993 amb l’assumpció dels quatre acords. L’adhesió als protocols addicionals permet al país fer un pas més en la universalització dels instruments internacionals relatius al dret internacional humanitari, completant així les normes existents i reforçant la protecció de les víctimes dels conflictes armats.

Els convenis vetllen perquè prevalgui la dignitat de la persona en el context d’un conflicte armat i estableixen els principis de garantia de la protecció de les persones malaltes o ferides de les forces armades i del personal sanitari i d’ajuda humanitària. L’adhesió d’Andorra als protocols addicionals aquest any 2024 té un gran component simbòlic, ja que enguany se celebra el 75è aniversari dels convenis de Ginebra de 1949 i el 30è aniversari de l’entrada en vigor al Principat. A més, també cal tenir en compte el context actual de multiplicació de conflictes armats internacionals, així com l’alineament sistemàtic d’Andorra amb els principis de pau en l’àmbit internacional. 

tracking