TEMEN QUE EL DEPREDADOR ENTRI AL PAÍS

La presència del llop a Catalunya posa en alerta els ramaders

El cos de banders, que considera extint l’animal a Andorra, fa vigilància

Un llop captat per una càmera de seguiment a l’Alta Ribagorça.

Un llop captat per una càmera de seguiment a l’Alta Ribagorça.Agents rurals

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Als contes infantils el llop acostuma a jugar un paper antagonista, però a la realitat, és el malson de molts ramaders. La presència del depredador ha augmentat els últims anys a moltes comarques veïnes com l’Alt Urgell o el Pallars Sobirà i, tot i que a Andorra es consideri extingit, els albiraments i els atacs a ramats espanyols han posat en alerta el sector ramader, que ha remarcat el perill que pot tenir aquest animal.

Un ramader d’Ordino va explicar al Diari que la proximitat del llop preocupa el sector, ja que és “un dels animals que més dany poden causar”. El motiu, va explicar, és “el comportament de la bèstia” que, a diferència de l’os, sol ser més territorial i sol habitar en espais més reduïts. Per tant, si arribés a Andorra, hi hauria la possibilitat que es quedés. Per evitar-ho, “la millor solució és que no es deixi entrar l’animal”, va asseverar el ramader.

“Mentre el llop no vingui rai, la qüestió és que si ve, llavors sí que estarem malament”Rosa Vidal, Vaquera de la Massana

La vaquera de la Massana Rosa Vidal també va mostrar preocupació per la presència de l’animal a zones properes: “Mentre no vingui rai, la qüestió és que si ve, llavors sí que estarem malament”, va dir Vidal, que va lamentar que s’acumulin els problemes pel sector amb la malaltia de la llengua blava i la presència de depredadors en zones properes. Tanmateix, mentre el llop es mantingui lluny de les fronteres andorranes “podrem estar tranquils”, va acabar la vaquera.

“Els banders estem en contacte amb les autoritats veïnes per monitoritzar l’animal”Ferran Teixidó, Director del cos de banders

El Govern preveu indemnitzacions en cas que es perdi algun animal per l’atac d’un depredador, però part del sector no les considera suficients i consideren que “els danys que poden causar els depredadors no es poden pagar amb diners”. Al maig, l’executiu va detallar que en cas de mort d’una ovella d’entre un i sis anys es rebrà una compensació de 270,45 euros. Pel que fa a una vaca selecta de la raça bruna d’Andorra d’entre dos i sis anys, es compensarà amb 3.731,84 euros en cas que estigués prenyada, unes ajudes que es complementen amb d’altres d’addicionals. Tanmateix, el pagament que es preveu per cada mort sovint “no cobreix tots els anys de cria que pogués tindre l’animal al davant”, tal com va lamentar el ramader ordinenc. A banda del llop, l’os continua sent una amenaça per al sector. Els últims anys les observacions del depredador han anat a l’alça i la població “se n’està anant de les mans”, va explicar el ramader, que va dir que n’hi ha molts per les muntanyes que “no se sap d’on han sortit”.

ESPÈCIE EXTINGIDA

Tot i el neguit, a Andorra el llop es considera extingit i no se n’ha detectat cap. El director del cos de Banders, Ferran Teixidó, va explicar que el cos està fent seguiment dels animals, igual que es fa amb l’os, però que no s’han produït observacions. Si la situació canviés, va dir Teixidó, “els banders estem en contacte amb les autoritats espanyoles i franceses”, que avisarien en cas que l’animal fes una incursió a Andorra.

PROTESTES A ESPANYA DAVANT LA MANCA DE PROTECCIÓ CONTRA DEPREDADORS

Una delegació d’Unió de Pagesos va participar dimarts en la concentració convocada per Unió d’Unions d’Agricultors i Ramaders a Madrid, davant la seu de la Comissió Europea, per reclamar a les administracions una gestió racional del llop i les altres espècies de fauna salvatge protegida davant dels continus atacs a la ramaderia extensiva. Les organitzacions demanen la derogació de l’ampliació de la protecció del llop aprovada el 2021 a Espanya i la revisió de l’estatus de protecció d’aquest animal en l’àmbit europeu. També directives europees de protecció per als ramats, una llei estatal de fauna salvatge i la revisió de l’estratègia per a la gestió del llop així com mesures preventives i indemnitzacions justes.

UP va recordar que ha denunciat reiteradament la situació de la ramaderia extensiva davant dels atacs en augment del llop i l’os al Pirineu. L’última vegada el 14 d’agost a Alins, al Pallars Sobirà. També van reclamar al nou govern que posi en marxa mesures realistes de prevenció i seguretat contra els atacs, amb una gestió eficient per protegir l’activitat agrària.
tracking