REGLA D'OR

Concòrdia i el PS avalen el canvi sobre la recaptació tributària

Només Andorra Endavant s’oposa a suprimir el topall als tributs directes

Ramon Lladós en la darrera sessió del Consell General d’aquest juliol.

Ramon Lladós en la darrera sessió del Consell General d’aquest juliol.Fernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Vistiplau de Concòrdia i el PS a la més que possible supressió del topall del 40% que té la imposició directa sobre la recaptació tributària total de la Llei de la sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal, també anomenada Llei de la regla d’or. “Nosaltres apostem per eliminar la regla, és saludable que els ingressos vinguin de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) i l’impost de societats (IS)”, va comentar el president parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, que va indicar que el país dependria així menys, per exemple, de l’IGI del comerç. Per això, des del partit veuen amb bons ulls la modificació de la llei i en especial d’aquest apartat de la mateixa, la qual el ministre Lladós va reconèixer que tornaran a incomplir aquest exercici i ho va atribuir al procés de diversificació econòmic que viu el país quant a les fonts d’ingressos fiscals i a la menor dependència de certs productes tradicionals com ara l’alcohol, el tabac o la gasolina.

L’altra formació que combrega amb aquesta voluntat de l’executiu en aquest punt és el PS. “Per què s’ha d’impedir el creixement limitant els ingressos dels impostos directes?”, es va preguntar la presidenta parlamentària socialdemòcrata, Judith Casal, que troba “lògic” que l’economia progressi amb més impostos directes, ja que dona més “força i consistència” a l’economia. Tanmateix, Casal adverteix que el sostre tributari mínim per a les societats ha de ser “més alt” i volen que aquest ascendeixi fins al 10%. “L’arquitectura de les deduccions fa que hi hagi zones amb tributació zero”, va apuntar la líder del PS al Consell General, que atribueix a una major eficiència l’augment dels impostos directes.

“És saludable que els ingressos vinguin de l’IRPF i l’IS”
Cerní Escalé, Pres. parlamentari de Concòrdia

 

Qui es desmarca plenament de l’eventual supressió al topall del 40% i de l’augment tributari és Andorra Endavant. De la veu de la seva líder, Carine Montaner, la formació expressa que “de cap de les maneres volem que pugi la pressió fiscal”. En aquest sentit, AE centra els seus esforços en un altre aspecte de la Llei de la regla d’or: conservar el mateix topall del 40% perquè el deute no superi el producte interior brut (PIB) –xifra que en l’actualitat se situa en el 35% i de la qual el titular de Finances es va congratular. “Volem més flexibilitat en totes les partides i ens preocupa controlar els desviaments de la despesa pública”, va comentar la presidenta d’AE, que va posar d’exemple la construcció, on els amoïna que “els comptes públics paguin més cara la contractació que els privats”. Montaner també va fer referència a la limitació de despesa, un aspecte que ja va sorgir en la proposta de modificació de la llei que Concòrdia va presentar el desembre passat i en què, a part de la supressió del topall a la imposició directa, també es feia referència a l’alta despesa corrent. La formació de la minoria advocava per vincular les despeses de personal, material i de serveis a la total i que aquesta no superés més del seu 70%. De fet, el segon dels quatre apartats de la Llei de la regla d’or que s’incompleix fa referència al menor creixement de la despesa corrent del que ho fa el PIB. “Andorra té un problema greu en la poca inversió i en una despesa domèstica massa alta”, afirma Escalé, que afegeix que “és el segon país d’Europa amb menor inversió real”.

“Per què s’ha d’impedir el creixement limitant els ingressos directes?”
Judith Casal, Pres. parlamentària del PS
 

Tot i la proposta, Escalé lamenta que l’executiu “no va voler negociar”, i que els va “sorprendre” que no acceptés el debat. Com s’ha explicat, dels quatre aspectes de la llei, la meitat es compleixen –que el deute no superi el 40% del PIB ni el dèficit l’1% de la magnitud que mesura l’evolució de la riquesa–, mentre que en els altres dos punts no ho fa, fet que no passa desapercebut per al líder del principal partit de la minoria.

“De cap de les maneres volem que pugi la pressió fiscal al país”
Carine Montaner, Presidenta d’Andorra Endavant

“Govern incompleix una legislació que demana que la ciutadania compleixi”, va etzibar Escalé, que va recordar que “Demòcrates va aprovar els últims pressupostos incomplint una llei que ells mateixos van redactar”, fent referència a la condonació del deute de la CASS per la negligència en els cobraments de les pensions del grup 1 d’invalidesa de la parapública. A més, va cloure demanant a Govern que “prediqui amb l’exemple”.

tracking