REPORTATGE

Formació en temps de guerra

La contribució d’andorra i lituània aixeca de nou les classes al liceu professional d’Snihurivka, a Ucraïna, a partir del setembre.

Les instal·lacions del liceu.

Les instal·lacions del liceu.

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El centre educatiu, situat a la regió de Mykolaiv, va quedar seriosament malmès per la invasió russa. Segons la informació difosa per l’Agència Central de Gestió de Projectes lituana, que ha coordinat el projecte, els soldats russos van usar les instal·lacions com a base, van provocar danys a l’edifici i es van endur des d’equipaments fins a aparells multimèdia o mobles. Vandalitzat i sense material per funcionar, el centre va quedar aturat.

Ara, amb l’ajut de les contribucions econòmiques exteriors, les instal·lacions tornaran a acollir alumnes que es preparen per ser cuiners, mecànics, pintors o treballadors administratius, per tenir les habilitats per incorporar-se al mercat laboral. Els fons han servit per fer reparacions a l’edifici, però també per adquirir tot el material necessari per reprendre la formació. Es tracta d’una iniciativa emmarcada en la voluntat global de poder recuperar el sistema educatiu ucraïnès. En aquest sentit, el viceministre d’Educació i Ciència d’Ucraïna, Dmytro Zavhorodniy, ha defensat que la formació professional és, a més, estratègicament important per a la recuperació de l’economia ucraïnesa.

Ha estat l’ambaixadora de Lituània a Andorra i Espanya, Lyra Puisyte Bostroem, qui ha difós a través de la xarxa social X la resolució del projecte, declarant sentir-se “molt orgullosa” de la cooperació entre el seu país i el Principat, i del treball “eficient” de l’Agència Central de Gestió de Projectes. També a través d’un tuit, la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, va exposar la “satisfacció per haver donat suport a la reconstrucció del Liceu vocacional d’Snihurivka, a Ucraïna, gràcies a Lituània. L’educació és clau per al futur i Andorra està compromesa a contribuir a la restauració del sistema educatiu ucraïnès”.

L’agència lituana està immersa en d’altres iniciatives en la mateixa direcció i amb suport financer internacional, i executa un projecte de construcció de refugis antiaeris que compta amb el finançament de la Unió Europa i que té un pressupost de més de 15 milions d’euros.

tracking