CLIMATOLOGIA

S’ha registrat el segon agost més càlid des del 1950

Andorra ha viscut el segon agost més tòrrid des del 1950, just pel darrere de l’any passat

El registre de temperatures que mostra l’anomalia climàtica.

El registre de temperatures que mostra l’anomalia climàtica.SERVEI METEOROLÒGIC NACIONAL

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Andorra ha viscut el segon mes d’agost més càlid des del 1950, tot just pel darrere del que es va viure el 2023. Segons les dades publicades per Acció Climàtica corresponents a l’estació central de FEDA, durant el mes passat hi va haver una temperatura mitjana de 21,5 graus, una anomalia de +2,3 graus i una precipitació acumulada de 106,1 mm.

L’inici de l’agost va coincidir amb el final de l’onada de calor del juliol i que entre els dies 5 i 12 es va registrar una llarga ratxa càlida. De fet, el dia més càlid del mes va ser dissabte 10, que es va registrar un valor de 35,5 graus al Roc de Sant Pere, amb una temperatura sis graus superior a la normal.

Així doncs, la temperatura ha estat per sobre de l’habitual tant en màximes com en mínimes gairebé cada dia d’agost. S’han registrat 28 dies d’estiu (dies en què la temperatura ha superat els 25 graus), fet que des del 1950 només havia passat el 2023, 2022 i 2012.

Pel que fa a les precipitacions, el mes d’agost ha estat plujós a la vall central i al nord, mentre que a la resta del país ha estat a prop o lleugerament per sobre del normal. Els episodis més destacats van tenir lloc el dia 2, amb una forta granissada de tarda que va arribar a acumular 56,2 mil·límetres a la central de FEDA i 53 a la Comella, i el dia 23, amb una tempesta localitzada a la zona nord que va deixar 51,2 mil·límetres a les Salines i 40,6 a Sorteny.

Aquest estiu, el planeta ha viscut un increment de temperatures sense precedents que ha fet saltar totes les alarmes sobre la crisi climàtica global. Des de les onades de calor extremes que han afectat regions senceres fins als rècords de temperatura que han caigut en diversos països, l’escalfament global s’ha manifestat amb una intensitat inquietant. La situació actual no tan sols posa en perill la salut humana, sinó que també està causant danys significatius als ecosistemes i provocant canvis dràstics en el comportament del clima mundial.

Segons dades recollides per diferents agències meteorològiques internacionals, l’estiu ha estat un dels més calorosos des que es tenen registres. Ciutats d’arreu del món, des de Sevilla fins a Phoenix, han experimentat temperatures superiors als 40 graus durant diversos dies consecutius. Aquests valors no són només xifres; tenen implicacions devastadores per a les poblacions humanes i els ecosistemes.

tracking