MICOLOGIA

Les precipitacions previstes auguren un bon inici de la temporada de bolets

El micòleg d’AR+I apunta que ja s’han trobat exemplars de rossinyols o ceps

La humitat del terreny és la que afavoreix l’aparició de bolets.

La humitat del terreny és la que afavoreix l’aparició de bolets.ANA

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La tardor s’acosta i els boletaires ja estan pendents de les previsions meteorològiques. Els bolets necessiten humitat per formar-se i perquè això passi es necessiten unes condicions meteorològiques molt específiques. Entre aquestes, que el terreny no estigui sec, que hi hagi precipitacions continuades i que es produeixin poques ventades perquè no assequin el terreny després dels ruixats. El país ha viscut aquest estiu el segon mes d’agost més càlid des del 1950, una situació gens propícia, però les últimes pluges podrien generar un bon inici de temporada.

“Mai podem arribar a saber com serà la temporada, és molt difícil fer aquest pronòstic”, va afirmar el micòleg d’Andorra Recerca i Innovació (AR+I) Manel Niell. De totes maneres, Niell va assegurar que de moment “està plovent” i la previsió és que les pròximes dues o tres setmanes les cortines d’aigua continuïn. “Tenim alternança de pluges, l’inici pot ser bo, de fet ja n’estan sortint alguns”, va explicar. Fins ara ha pogut trobar alguns rossinyols i ceps, i “podrien començar a sortir rovellons, tot i que d’aquests encara no n’he trobat”. A hores d’ara els mapes meteorològics pronostiquen precipitacions durant aquest començament de setembre, un aspecte positiu per al biòleg. “L’inici de la temporada pot ser bona, els pronòstics diuen que ha de continuar plovent i esperem que vagi així”, va comentar.

“Tenim alternança de pluges, l’inici pot ser bo, de fet ja n’estan sortint alguns”
Manel Niell, Biòleg expert en micologia
 

Segons les dades recollides a l’estació central de FEDA, durant el mes d’agost es va registrar una temperatura mitjana de 21,5 graus, una anomalia de +2,3 graus, i una precipitació acumulada de 106,1 mil·límetres. La calor intensa no ajuda gens a la proliferació dels bolets. “Si el terreny és sec no els convé, és el que va passar l’any passat, que no va sortir res”, va detallar Niell. Per això són molt importants les pluges i que no siguin torrencials perquè llavors el terreny “no té la capacitat d’absorbir l’aigua”. Les següents setmanes seran claus perquè n’apareguin. “Els fongs el que volen és una estimulació i perquè això es produeixi ve per les pluges. Si d’aquí a dues o tres setmanes hi ha sequera o vents forts s’estroncarà, però si es va mantenint la temporada pot ser bona”, va asseverar l’expert.

tracking