Respostes de Govern

Les actuacions referents a la seguretat i al medi ambient del forn incinerador estan acabades

Els projectes que es troben en curs son els del canvi de turbina i la recuperació de la calor del fum

Guillem Casal a la roda de premsa posterior al consell de ministres

Guillem Casal, ministre de Medi Ambient, Agricultura i RamaderiaJAViladot

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha respost les preguntes formulades pels socialdemòcrates respecte al Pla de dimensionament i obsolescència 2022-2035 de la planta de valorització de CTRASA, i ha afirmat que de les accions identificades en el pla, les parts referents a la seguretat i al medi ambient ja han estan completades. El Govern va encomanar la gestió dels serveis a CTRASA, però l'executiu en fa el seguiment d'explotació i de les millores de la instal·lació, així com el seguiment de les accions i les inversions previstes al Pla.

El Pla de dimensionament i obsolescència 2022-2035 s'estructura en les millores de seguretat i medi ambient, d'explotació, d'eficiència energètica i d'adaptació als objectius en matèria d’economia circular i al nou Pla nacional de residus. 

En les millores de seguretat i medi ambient, el Govern ha completat la protecció del local tècnic i de la central hidràulica, ha desplaçat l'analitzador de fum i shelter, ha substituït l'analitzador de gasos i ha completat l'analitzador de mercuri en continu. Per la seva banda, està en curs l'elaboració d'un estudi pendent de resultats respecte a la sectorització contra incendis. En aquest punt, però, el Govern ha instal·lat càmeres termogràfiques s a la fossa de residus, a la deixalleria i al centre de transferència que estan comunicades amb la centraleta d’alarmes contra incendis. Al juliol del 2023 es va posar una nova càmera a la deixalleria i durant el juliol de 2024 està previst instal·lar dos càmeres avançades equipades amb intel·ligència artificial.

En termes d'explotació, el Govern, via FEDA, ha respost que l'estudi del 'bypass' de la turbina es troba en curs, i també la incorporació d’un segon pistó hidràulic al sistema d’entrada de residus a la cambra de combustió. El pont bàscula es va renovar durant l’any 2023, per fer-lo més eficient i segur.

Els projectes que es troben en curs de finalització son els del canvi de turbina, la recuperació de la calor del fum i la modificació de l’aerodinàmica dels aerocondensadors. Aquest últim, juntament amb la modificació del forn caldera, encara s'han de realitzar els projectes. Tots aquests projectes, l'executiu preveu planificar les actuacions per als anys 2025 a 2028. 

De les actuacions que preveu el Pla de dimensionament de CTRASA, s’han prioritzat les relatives a la seguretat i el medi ambient, que avancen a molt bon ritme i estaran enllestides gairebé totalment durant l’any 2024. Pel que fa a les actuacions que no tenen un impacte directe en la seguretat, sinó que estan més relacionades amb l’eficiència de la planta, estan planificades per als anys següents. 

tracking