FAUNA
L’os es torna a deixar veure en un incident amb un gos
El ca, que anava passejant deslligat amb el seu amo, es va llançar contra el plantígrad
Un passeig tranquil per la muntanya es va convertir en una baralla entre un gos i un os, amb l’amo del ca com a espectador. Aquesta és la situació que els banders investiguen des d’ahir a la zona del pic de Sanfons, al circ del Comapedrosa, a la parròquia de la Massana. L’excursionista estava caminant per aquella zona amb el seu gos deslligat, quan, de cop i volta, va perdre de vista la seva mascota, que hauria vist l’os i hauria corregut a atacar-lo, segons van informar fonts dels banders. El plantígrad, espantat, se l’hauria tret de sobre d’una urpada, deixant ferides lleus a la pell de la mascota. En aquell moment, l’animal va retornar cap al seu amo, que va veure com l’os s’escapava a escassos 50 metres d’ell, cap a la zona de Catalunya. L’excursionista va avisar els banders i aquests es van desplaçar cap al lloc dels fets per buscar alguna resta de pèl o indici que indiqués de quin tipus d’os es tractava i si era algun exemplar identificat, però no van trobar res, ja que la zona era força escarpada i de difícil accés.
Els banders van alertar els seus homòlegs catalans per informar de la presència de l’animal a terres veïnes, i també l’ARPA i els caçadors andorrans. A més, van avisar l’home per anar amb el gos deslligat en un parc natural, fet que està prohibit, i van afegir que, “segurament, si l’animal hagués estat lligat l’incident no hauria ocorregut”. El cos de seguretat creu que l’atacant va ser un os petit i van remarcar que segueix en actiu el control constant a les zones frontereres del país –on es coneix la presència de l’os– amb deu càmeres que monitoren la situació.
Durant aquest any s’han realitzat vuit albiraments d’ossos al país, contant el d’ahir. La majoria d’incursions van ser en zones llunyanes a la població i es van detectar gràcies a les càmeres de seguretat o a causa dels rastrejos que els banders efectuen per la muntanya, i que van permetre trobar restes dels depredadors com femta o pèl. Tanmateix, altres albiraments van ser captats directament per ciutadans, com el que es va registrar el 15 de maig en una zona de bosc a tocar de la frontera d’Andorra al terme d’Alins. Llavors, un home va gravar amb el seu telèfon un exemplar adult que caminava per la vora d’un camí. Dies abans es va produir un altre albirament per part d’un veí de la Cortinada, que va poder captar al mateix exemplar abans d’avisar els banders de la presència de l’animal.