Meteorologia

Les temperatures altes marquen l'evolució climàtica d'Andorra

El congrés de l'European Met Society va presentar l'evolució climàtica del país

Evolució del nombre de dies amb màximes superiors als 30 graus

Evolució del nombre de dies amb màximes superiors als 30 grausServei Meteorològic Nacional

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Les temperatures altes marquen l'evolució climàtica d'Andorra. Així es va anunciar ahir al congrés de l'European Met Society. El servei meteorològic va presentar el cas d'Andorra al congrés, amb el punt central de l'augment de les temperatures en aquests últims trenta anys. 

Des de finals del segle XX, el Principat ha experimentat un fenòmen de temperatures a l'alça que son constants des del 2014. Aquests últims anys, el país ha experimentat una anomalía, a l'alça, de les temperatures mitjanes d'entre un i un grau i mig, sent el cas dels anys 2020 i 2022 el més extrem, amb gairebé dos graus més elevada. 

Alguns índexs climàtics han guanyat importància els darrers anys, com pot ser el nombre de dies amb màximes superiors als 30 graus. En aquest cas, l'any amb més dies amb aquest cas va ser el 2022, juntament amb el 2017, amb prop de 35 dies amb temperatures màximes. 

Els dies glaçats, on la temperatura màxima és inferior als 0 graus, han anat disminuïnt, amb cap dia els anys 2020 i 2022, i només 1 dia l'any 2023. El rècord, en aquest cas, s'havia produït l'any 1940, amb 15 dies, i en aquest segle, el 2005 va assolir una xifra d'11 dies amb màximes inferiors als 0 graus.      

tracking