REPORTATGE

M’ajuda amb tres euros?

Clients d’almenys un local de la capital es van veure sorpresos per la petició de donació d’una persona que es presentava com a sorda.

El paper que va lliurar als clients d’un bar.

El paper que va lliurar als clients d’un bar.

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Un cartellet escrit en castellà i anglès (macarrònics) era la carta de presentació d’una persona que dimecres a la nit va voler captar l’atenció dels clients d’un bar de la zona de Prada Ramon, a Andorra la Vella, deixant-lo en diferents taules. El paperet demanava disculpes per la intromissió, s’identificava com una persona sorda i sol·licitava una donació de tres euros. Els responsables del local la van convidar a marxar i aquí es va acabar l’episodi; sorprenent perquè no és quelcom que passi habitualment al Principat. La policia va confirmar que no va rebre cap requeriment al respecte, però ahir des del cos d’ordre van demanar a qui es pugui trobar en una situació similar que els alerti perquè agents del servei puguin procedir al control d’aquestes persones, identificar-les i verificar si disposen dels mitjans econòmics suficients per mantenir-se a Andorra. La Llei d’immigració fixa com un dels motius de foragitament de ciutadans no residents que aquests no puguin acreditar que tenen els recursos necessaris per romandre a Andorra.

L’escrit (el de la imatge) no donava més pistes, ni es referia a cap organització que ajudi persones amb aquesta discapacitat. En diversos fòrums s’alerta d’aquest tipus de pràctiques, que poden amagar fraus i que sovint estan relacionades amb persones que suposadament són sordmudes malgrat que tot acaba sent fictici. El modus operandi detectat en diferents ciutats espanyoles sol consistir a aturar persones al carrer i amb una llista de noms i signatures de persones que suposadament ja han fet la seva contribució, demanar un ajut solidari per a un col·lectiu que no existeix. Són sovint demandes econòmiques més elevades que els tres euros que demanava la persona que es va acostar als clients de l’establiment d’Andorra la Vella. En tot cas, cap de les persones que es van veure interpel·lades pel paperet van fer la donació i tot va quedar en una anècdota. Les contribucions a entitats socials que treballen en favor de les persones amb diversitat funcional es poden canalitzar per vies més ortodoxes.

tracking