Entitats

L'ONU aprova una resolució sobre multilingüisme impulsada per Andorra i Guatemala

La petició és que hi hagi més paritat entre les sis llengües oficials de l'organisme

Els representants d'Andorra i Guatemala en la sessió sobre multilingüisme a l'ONU

Els representants d'Andorra i Guatemala en la sessió sobre multilingüisme a l'ONUSFGA

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L'Assemblea General de les Nacions Unides (ONU) va adoptar divendres per consens una resolució que demana un ús més freqüent de les sis llengües oficials de l'organisme internacional, àrab, xinès, espanyol, rus, anglès i francès que ha estat cofacilitada per Andorra i Guatemala. La proposta ha tirat endavant sense necessitat de votació amb 104 copatrocinis, una dotzena més de les 92 delegacions que s'hi van sumar el 2022, l'última vegada que es va presentar la iniciativa que es renova cada dos anys des del 1995, segons informa el Govern. 

Andorra ha destacat en la intervenció per presentar la resolució que amb més de 7.000 idiomes parlats en el món "el multilingüisme és essencial en la comunicació harmoniosa entre pobles i la tolerància, i que el text presentat és essencial per a la promoció d'un dels pilars de la diplomàcia multilateral", indica el Govern. 

La resolució ressalta la importància cabdal de la paritat de les sis llengües oficials de les Nacions Unides i el rol fonamental del multilingüisme com a valor fonamental i "es reitera que s'ha de respectar el multilingüisme en la preparació, celebració i seguiment de conferències i processos multilaterals". Per això, es demana al secretari general que faci una proposta per dotar el coordinador del multilingüisme de més recursos humans, exposa l'executiu. El text impulsat per Andorra "lamenta que fins ara els comunicats del Consell de Seguretat només es publiquin en anglès i francès" i demana al secretari general de l'ONU  la viabilitat d'emetre aquests documents en totes les llengües oficials, assenyala el Govern. 

Els Estats demanen a més al màxim responsable de l'ONU que un enfocament multilingüe dels esforços per eliminar el discurs de l'odi en el marc de les accions de lluita contra la propagació de la desinformació i la manipulació de la informació. I es reclama al secretari general que en el proper informe reculli un seguiment exhaustiu sobre la plena aplicació de les resolucions sobre l'ús de totes les llengües oficials. 

Andorra va decidir per primera vegada a la història el 2022 cofacilitar la resolució, i ho va fer amb Colombia. El Govern explica que tenint en compte la realitat geogràfica, sociocultural i lingüística d'Andorra, l'objectiu és tornar a facilitar la resolució el 2026, en el marc de la 80a Assemblea General, que el Principat copresidirà juntament amb altres països.  

tracking