TRASLLAT POLÈMIC

Entitats i veïns s’enfronten pel centre de salut mental

Les associacions denuncien que l’oposició a la nova ubicació farà augmentar l’estigma dels malalts

Vista general de l’edifici Ròdol d’Escaldes-Engordany.

Vista general de l’edifici Ròdol d’Escaldes-Engordany.

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

L’Associació per la Defensa del Jovent en Risc d’Andorra (ADJRA) i Projecte Vida consideren que el malestar dels veïns de l’edifici Ròdol d’Escaldes-Engordany pel trasllat de les consultes externes de salut mental al bloc es deu a una manca d’informació que genera suposicions equivocades. Aquesta falta d’informació, a més, contribueix, diuen, a l’estigmatització del col·lectiu. En aquest sentit, les dues entitats lamenten l’assenyalament dels trastorns mentals i les conductes addictives.

“Falta molta divulgació. Les persones amb un trastorn d’addicció són malalts”Eva Tenorio, Presidenta de Projecte Vida 

Els residents al Ròdol –24 veïns– transmeten inquietud per la coincidència física amb els pacients que suposarà el trasllat de les consultes a l’edifici. Aquesta coincidència es donarà principalment al vestíbul i la primera planta, en la qual s’instal·larà la zona ambulatòria de tractament de salut mental d’infants i joves. Les consultes haurien d’estar actives i disponibles a l’inici de l’any vinent. Una altra entrada de l’edifici que no és utilitzada pels veïns servirà d’accés a les consultes d’adults i a la unitat de conductes addictives (UCA).

“Les consultes de salut mental són un mecanisme de país fonamental”Sandra Cano, Presidenta de l'ADJRA

Eva Tenorio, presidenta de Projecte Vida, sosté que “el problema de l’estigmatització dels trastorns mentals i les conductes addictives existeix, i existeix perquè hi ha una manca d’informació”. Tenorio apunta que es té una mala concepció del col·lectiu: “Es creu que les persones amb un trastorn addictiu són perilloses, conflictives, volubles. Falta moltíssima divulgació. Per això són tan importants les campanyes contra l’estigma. Les persones amb un trastorn d’addicció són malalts.” El pas del temps, creu, pot atenuar el malestar dels veïns: “Una vegada les consultes estiguin actives aquesta por se’ls traurà. És una alarma inicial deguda a la falta d’informació.” “Qualsevol persona pot patir un trastorn addictiu. No és una qüestió d’educació o de classe social”, expressa la presidenta de Projecte Vida, i planteja un dubte: “Hauríem de saber si aquests veïns tindrien el mateix problema en el cas que s’instal·lés una clínica d’estètica a l’edifici.”

“A final d’aquesta setmana o principi de la vinent ens reunirem amb els veïns [del Ròdol]”Helena Mas, Ministra de Salut

Sandra Cano, presidenta de l’ADJRA, afirma que les consultes d’atenció a la salut mental són “un mecanisme de país fonamental” perquè tots podem “necessitar passar-hi en un moment o un altre”. “O, si no nosaltres, un fill o company.” Cano coincideix amb Tenorio en la falta d’informació que hi ha hagut envers els veïns i la societat en general a l’hora d’explicar què és un trastorn mental: “No són malalties contagioses ni perilloses.” “De fet”, la presidenta de l’ADJRA continua, “cal tractar-les perquè no es converteixin en una situació irreconduïble”. “La manca d’informació sí que és contagiosa”, rebla Cano.

Preguntada ahir per la comunicació entre el ministeri, el SAAS i la comunitat de veïns, la titular de Salut del Govern, Helena Mas, va anunciar una reunió entre les parts “a final d’aquesta setmana o principi de la vinent”. Mas va admetre que “potser s’ha faltat a la voluntat de ser transparents”. Ara bé, la ministra també va expressar “sorpresa” davant la reacció de la comunitat de veïns: “Ens ha estat difícil preveure el seu malestar. Ja vam indicar que aquestes consultes anirien als voltants de l’hospital.”

LÍNIA VERDA TELEFÒNICA CONTRA LES CONDUCTES SUÏCIDES

Salut va presentar ahir la Línia Verda, el servei d’atenció telefònic –ja actiu– que permet atendre individualment les persones amb tota mena de malestar emocional. La presentació de la Línia Verda es va fer en el marc de la signatura del conveni de col·laboració entre el ministeri i la Fundació Ajuda i Esperança, presidida per Esperança Esteve. Salut ha materialitzat aquest nou servei amb l’ajuda d’aquesta fundació catalana especialitzada, que és la que assumirà la tasca d’atenció telefònica a través del número 177.

La ministra de Salut va emfatitzar l’amplitud de la cobertura oferta: la Línia Verda no solament està pensada per atendre situacions de risc vinculades a ideacions suïcides, sinó que també poden buscar ajuda els ciutadans que senten un malestar emocional creixent. Mas també va remarcar que el servei compta amb voluntaris formats en la matèria i que tots ells coneixen els serveis que ofereix el sistema de salut andorrà per poder derivar els casos atesos. El cost de la Línia Verda és de 5.000 euros mensuals, ja que s’ha contractat una entitat privada per poder oferir el servei.
tracking