Tribunals

La Batllia desestima la reclamació de 365 milions dels Cierco per BPA

La sentència considera ajustades a dret les resolucions de l'AREB

Desmuntatge de les antigues oficines de BPAFernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tribunal de Batlles ha rebutjat la demanda que els exmàxims accionistes de Banca Privada d'Andorra (BPA), Higini i Ramon Cierco, la seva família i diverses societats van presentar contra el Govern, l'Institut de Finances (INAF), actualment AFA, i contra l'Agència de Resolucions Bancàries (AREB) per la intervenció del banc. L'acció judicial iniciada el novembre del 2016 reclamava l'anul·lació de les resolucions i el pagament d'una indemnització als demandants de 365 milions d'euros a abonar solidàriament pels perjudicis patrimonials per haver perdut la propietat del banc el març del 2015.

La sentència afirma que es desestima la demanda de la reclamació i declara que totes les resolucions impugnades pels Cierco són ajustades a dret i als fins que legitimen l'activitat administrativa de les parts demandades. La decisió del Tribunal de Batlles es pot apel·lar davant la sala administrativa del Tribunal Superior de Justícia en un termini de vint dies hàbils. El Tribunal de Batlles assenyala que el fonament de la reclamació ja ha estat resolt en altres pronunciaments judicials i detalla les diferents sentències on ja s'ha decidit sobre aquestes qüestions. 

La demanda dels Cierco al·legava inacció del Govern per no haver reaccionat degudament i amb el temps oportú als advertiments rebuts des del govern dels Estats Units en la nota del 2014 i argumentava que això havia derivat en la nota del FinCEN del 10 de març del 2015 que va provocar la intervenció de BPA. Els demandants asseguraven en la reclamació judicial que la UIFAND i l'INAF "varen negligir en la supervisió i inspecció de l'entitat intervinguda" perquè no hi ha accions de l'INAF que indiquin que es va actuar "per corregir eventuals disfuncions o salvaguardar l'estabilitat del sistema financer andorrà".

El Tribunal de Batlles respon a aquestes afirmacions amb una sentència en la qual s'afirmava que "l'existència d'un sistema de supervisió pública de les entitats financeres no trasllada a l'Administració la responsabilitat per les actuacions d'aquestes darreres". I en el mateix veredicte s'insisteix que la legalitat en les decisions sobre la resolució de BPA ja ha estat declarada per diverses sentències. 

Els demandants afegien a més que hi havia incompliments posteriors a la publicació de la nota del FinCEN i que es va decidir la resolució del banc de manera "precipitada" i ressalten que "BPA no era inviable i s'hauria d'haver estudiat la possibilitat d'un procés de reestructuració".

tracking