Justícia

Convocada per quarta vegada la tria del jutge d'Estrasburg

Les persones que es vulguin presentar com a candidat tenen temps fins a l'11 d'octubre

El Tribunal Europeu de Drets HumansArxiu

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

El consell de ministres ha aprovat obrir el quart període per a la presentació de candidatures per a la selecció de la llista nacional, que el Govern ha de presentar a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, per a l’elecció d’un jutge a títol d’Andorra al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). La convocatòria es fa perquè a les tres anteriors no s va poder tancar el procés perquè no hi havia els tres candidats necessaris per presentar la llista a l'organisme europeu i perquè una vegada l'entitat va rebutjar la llista perquè els aspirants no complien les exigències per ser jutge a Estrasburg. 

El ministre portaveu, Guillem Casal, ha explicat que la convocatòria es fa amb les mateixes bases buscant candidats de nacionalitat andorrana tot i que fins ara no s'hagin trobat els aspirants "perquè primem el talent andorrà". I ha indicat que potser hi ha juristes andorrans que treballin aquí o fora i que ara estiguin interessats a presentar la seva candidatura. 

Les persones que es vulguin presentar com a candidat tenen temps fins a l'11 d'octubre per presentar la seva candidatura davant del ministeri d'Afers Exteriors. Després la comissió de selecció s'encarregarà d'escollir tres candidatures per presentar-les davant de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa. Si les candidatures són validades,  l'Assemblea Parlamentària escollirà el candidat andorrà durant la sessió del mes de gener del 2025.

Els candidats han de tenir la nacionalitat andorrana, conèixer el sistema legal andorrà i el dret internacional públic, tenir coneixement actiu d’un dels idiomes oficials del Consell d’Europa i coneixement passiu de l’altre (francès i anglès) i gaudir de la consideració ètica més elevada i complir les condicions requerides per a l’exercici d’altes funcions judicials o ser consultor jurídic de reconeguda competència. Els jutges són elegits per a un mandat de nou anys i no són reelegibles, i no poden exercir cap activitat incompatible amb les exigències d’independència, imparcialitat i disponibilitat que requereix una activitat exercida a temps complet.

tracking