INFORME DE LA CAMBRA

L’economia s’estabilitza el 2023 i creix per sobre de la zona euro

Es torna a la normalitat després del ‘boom’ postpandèmic, que també es preveu el 2024

La radiografia econòmica de la Cambra de Comerç de l’any 2023 permet diverses lectures, però totes sota el mateix paraigua: el retorn a la normalitat. Les dades de l’organisme que encapçala Josep Maria Mas giren entorn d’una estabilització de l’activitat econòmica en comparació al 2021 i el 2022 i la consegüent explosió després de la frenada en sec que va suposar la pandèmia de la covid-19. La línia d’Andorra no és dissonant a la de les altres economies del voltant i, de fet, creix per sobre de la zona euro.

“El 2023 va ser un any de creixement econòmic moderat en l’àmbit mundial, però l’economia andorrana va continuar mostrant una evolució positiva, amb un creixement del PIB real de l’1,4% l’any 2023”, va comentar el president de la Cambra de Comerç, Josep Maria Mas. Un ritme d’expansió que va ser inferior al d’Espanya –amb un 2,5%–, però superior al de França –amb un 1,1%– i al del conjunt de la zona euro –amb un 0,5%. 

Com Mas, el cap de Govern, Xavier Espot, també comparteix aquesta visió positiva. “L’economia va bé. Estem creixent per damunt de la zona euro, tenim una situació pressupostària envejable amb un endeutament molt baix”, va indicar el mandatari demòcrata. Espot va prendre la paraula després de l’exposició de Mas i va allargar la mà a la cambra davant “els reptes compartits” i “els interessos entrellaçats” amb l’administració. 

En aquest sentit, els principals motors de l’economia reboten sobre dos dels sectors tradicionals al país: la construcció i el turisme. “La construcció va ser el sector més dinàmic, amb un ritme d’activitat que es va mantenir molt elevat”, va apuntar Mas, que també va incidir que el bon comportament del sector serveis el van impulsar les activitats financeres, professionals, immobiliàries i tècniques, com també –i sobretot– les vinculades al turisme i l’hostaleria. No obstant això, aquests últims van tenir el creixement més modest. Pel que fa al sector financer, l’evolució va ser molt favorable. La banca andorrana va tancar l’exercici amb un augment dels beneficis agregats del 43,7%.

El president de la Cambra de Comerç, Josep Maria Mas.
Fernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“Avís a navegants. Aquells que es pensen que d’aquí a sis mesos o un any reblarem el clau amb noves mesures en l’àmbit de l’habitatge o del creixement sostenible ja els dic ara que no serà així.” Segurament es podrà dir més alt, però no més clar. El cap de Govern, Xavier Espot, va advertir ahir en la presentació de l’informe econòmic del 2023 davant bona part de l’empresariat del país que les mesures de la llei òmnibus són innegociables i imperatives. El mandatari demòcrata va defensar que la llei “ha de constituir el full de ruta per a aquesta legislatura” i va asseverar que “no escatimarem ni temps ni esforços per perfeccionar i millorar-ne els procediments”, per, segons va dir textualment, “envoltar-la de totes les garanties que siguin necessàries, però, per garantir que la llei no hagi de ser ratificada o esmenada a curt o mitjà termini”. En aquest sentit, va adduir que no aniran “més enllà del pretès intervencionisme”. Unes acusacions d’intervencionisme que no exclusivament han recaigut sobre la mesura de la cessió forçosa i obligatòria dels pisos buits, sinó que també s’han estès sobre la suspensió de les noves llicències d’habitatges d’ús turístic (HUT) i apartaments d’ús turístic i la revocació de llicència a aquells pisos en edificis en què menys d’un 30% de les vivendes siguin HUT.

“L’economia andorrana va mostrar una evolució de creixement moderat i positiu el 2023”
Josep Maria Mas, President de la Cambra de Comerç

Per tot això, Espot va defensar amb mà de ferro l’intervencionisme “necessari”, sobretot el pretès amb la llei òmnibus, que és “moderat” i “oportú”. A més, amb referència a un altre dels apartats més calents de la llei, va manifestar que l’objectiu amb la inversió estrangera i amb el fre a les promocions immobiliàries és “acotar i no limitar”.

“L’economia va bé. Estem creixent per damunt de la zona euro amb un endeutament molt baix”
Xavier Espot, Cap de Govern

El cap de Govern va fer èmfasi en una dada que indica que l’augment del PIB no va acompanyat de l’augment del poder adquisitiu de la ciutadania. En aquest sentit, va expressar que hi ha un procés “relatiu” d’empobriment de la ciutadania i que, per tant, el creixement econòmic del país “s’ha de redistribuir de tal manera que el conjunt de la ciutadania se’n pugui beneficiar”.

Un altre dels punts rellevants de l’exposició del líder demòcrata, en resposta a l’anàlisi i demandes del president de la Cambra de Comerç, Josep Maria Mas, pivota en l’execució de les infraestructures i la diversificació econòmica del país. Mas va ressaltar, per la seva banda, que els nivells d’execució en infraestructures de l’estat són baixos i va demanar un model col·laboratiu “lluny de l’intervencionisme i que generi consens”, va dir. Espot, per la seva banda, va fer una crida “a seure i parlar clarament les dues parts per desencallar projectes publicoprivats particularment en matèria d’habitatge”. Quant a la diversificació, també va destacar que “el camí l’hem de fer junts”.

tracking