PLATAFORMA PER L'HABITATGE DIGNE

La Coordinadora critica els constructors per enriquir-se amb l’especulació

Els acusa d’enriquir-se amb l’especulació en la seva crítica frontal a la llei òmnibus

Una captura del comunicat de la plataforma.

Una captura del comunicat de la plataforma.Coordinadora de l'habitatge

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Més llenya al foc. La Coordinadora per l’Habitatge Digne entra al cos a cos entre Govern i immobiliaris i constructors per la llei òmnibus reclamant a l’ACODA, l’AGIA i l’APBI que “no parleu en nom dels i les treballadores”. Aquestes crítiques arriben després del comunicat conjunt de nou col·lectius empresarials en què alertaven que 4.000 famílies vinculades als seus sectors es veuran afectades per la crisi que afirmen comportarà la llei òmnibus de l’habitatge. La plataforma afirma que “els amos de les constructores, promotores i immobiliàries us heu enriquit i continueu enriquint-vos a costa de l’especulació i gràcies al treball incansable de milers de treballadors que no veuen ni un pam dels vostres beneficis”.

La plataforma critica les manifestacions de les associacions empresarials perquè assegura que “no us importa la vida dels vostres treballadors ni de les seves famílies” i demana que abandonin el “discurs hipòcrita i digueu clar que l’únic que us importa és deixar de guanyar a mans plenes”. I fa una crida als treballadors i treballadores del món de la construcció i les immobiliàries per “sumar-se a la lluita”, ja que considera que coneixen millor que ningú “com opera la patronal de l’habitatge i pateixen a la feina i a casa les conseqüències de l’especulació immobiliària”. La coordinadora exposa en el comunicat que els operaris d’obra s’enfronten a “situacions de risc pels ritmes frenètics de la construcció”; i que els treballadors d’oficina, caps i encarregats d’obra, enginyers, arquitectes, agents immobiliaris i altres treballadors estan “sotmesos a hores extres no pagades, ritmes inhumans, trastorns d’ansietat i estrès continuat”.

Un altre dels punts del comunicat se centra en els abusos de lloguer per la trampa del fill, per la reclamació de deutes falsos, de pujades irregulars dels preus, “xantatges i altres formes de coacció”. En aquest sentit, indiquen que han rebut mig centenar de denúncies d’aquests abusos i que les dades han estat obtingudes amb una enquesta que continua oberta. La plataforma conclou que els abusos “no són casos aïllats” sinó que no es denuncien als organismes públics corresponents i això porta a la “seva invisibilització”. Per això, assenyalen que les dades dels casos estudiats indiquen que els abusos afecten “especialment les classes més vulnerables” que no estan rebent ajuts del Govern, que viuen en pisos amb preus “lluny del de mercat”. A més, recalquen que “els propietaris aprofiten aquesta vulnerabilitat per aplicar trampes o modificar els contractes de manera unilateral”.

QUINZE DIES MÉS PER PRESENTAR ESMENES A LA LLEI

Sindicatura va validar ahir la sol·licitud d’Andorra Endavant de prorrogar el termini de presentació d’esmenes a la llei òmnibus, que tenia de data límit, precisament, ahir. En aquest sentit, l’ens del Consell General respon favorablement a la demanda presentada pel partit i s’allarga així el termini 15 dies hàbils més, fet que situa la nova data límit l’onze d’octubre. Un partit a qui no li caldrà aquest temps és Concòrdia, que ja va presentar ahir totes les esmenes que faran i que explicaran en una roda de premsa dimarts vinent.

AE ES QUEDA SOLA EN LA MINORIA EN EL SUPORT ALS PROPIETARIS

Andorra Endavant és l’únic partit que agafa el guant a la petició dels constructors i immobiliaris de fer una esmena conjunta de la minoria en el legislatiu per la llei òmnibus. “El cap de Govern està intentant crear dos bàndols: d’una banda, els bons, i de l’altra, els dolents, culpabilitzant injustament les associacions d’emprenedors”, expressen des d’AE en un comunicat. Tanmateix, el partit que lidera Carine Montaner critica que les mesures previstes pel govern demostren un “poc coneixement en economia” i que no només no resoldran la crisi de l’habitatge, sinó que “agreujaran la situació”, reduint encara més la disponibilitat d’habitatges al mercat.

Pel que fa a Concòrdia, PS i el conseller no adscrit, Víctor Pintos, la seva visió difereix. “Es poden fer les mateixes modificacions amb esmenes a la totalitat o parcials, el problema és que a la totalitat es dilaten molt els terminis”, comenta el líder de Concòrdia, Cerni Escalé. El PS, per la seva banda, apunta que “no compartim fer una esmena a la totalitat, esmenarem allò que creiem que s’ha de fer diferent”, diu la seva presidenta parlamentària, Judit Casal. Per últim, el conseller no adscrit, Víctor Pintos, troba el comunicat “desafortunat” i demana fer una taula de treball amb els agents implicats.
tracking