Formació

Conferència sobre ètica judicial i mitjans de comunicació per als membres del CSJ

L'exfiscal general davant la Cort de Cassació francesa, François Molins, ha impartit la ponència

Un moment de la conferència oferta per l’exfiscal general davant la Cort de Cassació francesa, François Molins

Un moment de la conferència oferta per l’exfiscal general davant la Cort de Cassació francesa, François MolinsCSJ

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

L'exfiscal general davant la Cort de Cassació francesa, François Molins, ha impartit aquest dijous a la tarda una ponència centrada en l'ètica judicial i els mitjans de comunicació. Aquesta sessió, adreçada a magistrats, batlles i fiscals s'inscriu en el programa 2024 de formació contínua que ofereix el Consell Superior de la Justícia (CSJ).

En el decurs de la ponència, ha desgranat les raons per les quals els magistrats han de ser pedagògics en les seves sentències, així com la necessitat d'impulsar la comunicació judicial amb els mitjans de comunicació que ha de ser "neutra, clara i objectiva". També ha recordat que els magistrats, batlles i fiscals tenen dret a expressar la seva opinió, guardant sempre la prudència necessària que garanteixi la imparcialitat deguda al seu càrrec, la presumpció d'innocència i el respecte als Drets Humans.

L'exfiscal general davant la Cort de Cassació francesa ha remarcat la necessitat de millorar la comunicació judicial per donar a conèixer el funcionament de la justícia a la ciutadania, explicar la feina que s'impulsa des de les diferents instàncies i evitar les informacions parcials o inexactes, sempre des de la imparcialitat. A més, ha subratllat que cal liderar i facilitar la comunicació amb els mitjans, especialment en aquells casos que generen alarma social, com el terrorisme.

El pla de formació contínua que impulsa anualment el Consell Superior de la Justícia dona compliment a les disposicions previstes a la llei qualificada de la Justícia i al Reglament de l'Estatut dels membres de les carreres judicial i fiscal de 15 de gener de 2020.

Les properes sessions aniran a càrrec del magistrat del Tribunal Constitucional, Joan Manel Abril, que tractarà de les principals línies jurisprudencials del Tribunal Constitucional (24 d'octubre) i del catedràtic de Dret Públic de la Sorbona i director del Centre de Dret Europeu, Fabrice Picod, que parlarà del Dret Públic com a element bàsic de la construcció del Dret Europeu (21 de novembre).

El programa de formació 2024 clourà el 12 de desembre amb un curs sobre la intel·ligència artificial, l'activitat jurisdiccional i la protecció de dades en el curs del procediment.

tracking