CONSELL DE MINISTRES

Setge als apartaments turístics fora de la llei

Una eina permetrà la detecció, identificació i control d’aquest tipus d’habitatges que es promocionin a la xarxa sense tenir la llicència corresponent

Un temporer transporta la maleta a la zona de la cascada de Moles.

Un temporer transporta la maleta a la zona de la cascada de Moles.Fernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

El Govern vol exercir més control sobre els habitatges d’ús turístic il·legals que puguin sorgir mentre està en vigor la moratòria per a l’atorgament de noves llicències. És per això que ha convocat un concurs internacional per contractar una eina que permeti la detecció, identificació i control d’aquest tipus d’habitatges que es promocionin a la xarxa sense tenir la llicència corresponent.

Entrant al detall, i tal com va explicar ahir el ministre portaveu, Guillem Casal, amb la moratòria actual “no es poden posar al mercat nous habitatges d’ús turístic, però és evident que hi pot haver la possibilitat de fer el tomb a la normativa i que hi hagi actors que vulguin posar habitatges al mercat” de manera il·lícita. És per això que l’eina que ara es licita té la finalitat de fer un screening per les diferents plataformes que permeten publicitar aquests serveis i oferir dades a l’administració per imposar futures sancions.

Aquest sistema de control estarà sota la tutela del ministeri de Turisme i Comerç, i una vegada s’identifiquin possibles infraccions “s’iniciarà un procediment sancionador, es farà la investigació pertinent i, si escau, es demanarà que es pagui una multa”, va detallar Casal.

L’eina, a més, representarà un pas endavant, ja que fins ara les tasques de control es fan presencialment des de la unitat d’inspecció i control del ministeri. De fet, el ministre portaveu va assegurar que en algunes parròquies “s’ha fet un control exhaustiu porta a porta per poder regularitzar aquests habitatges”.

El Govern també ha convocat un concurs internacional per contractar un sistema que permeti fer el seguiment de la reputació en línia dels allotjaments turístics del Principat. L’executiu vol conèixer la valoració dels usuaris dels apartaments turístics que hi hagi al país, a través dels comentaris que deixin aquests. El concurs es va obrir ahir i es tancarà el 7 de novembre a les tres de la tarda.

La llei òmnibus no inclou cap excepció de zones i desapareixeran més a les parròquies més baixes per la mesura d’eliminar aquells que estiguin en edificis en què menys d’un 30% dels allotjaments estiguin destinats a aquesta modalitat. Els propietaris de pisos turístics els recuperaran al cap de sis mesos si no troben inquilí després de la cessió.

PANTALLES PER RESOLDRE DUBTES SOBRE L'ACORD D'ASSOCIACIÓ

Un dels objectius reiterats en nombroses ocasions per l’executiu és potenciar la informació al voltant de l’acord d’associació, per tal que la ciutadania conegui el seu abast de cara a la celebració del referèndum. En el marc d’aquesta campanya comunicativa, el Govern ha adjudicat la creació, la construcció, la programació, el manteniment i el muntatge d’un cub de pantalles led per informar dels dubtes vinculats a l’acord d’associació amb la Unió Europea i respondre’ls, uns treballs que costaran 174.515 euros.

El ministre Guillem Casal ha posat en relleu que amb aquesta acció el Govern fa “un pas més” en la intenció de “traslladar informació de primer nivell, creïble i d’interès a la ciutadania”. I ha concretat que el primer punt en què aquest cub, amb quatre pantalles interactives i que comptarà amb intel·ligència artificial, es podrà trobar és a la Fira d’Andorra la Vella i que posteriorment serà itinerant.

LA DIGITALITZACIÓ D'EMPRESES ESGOTA LA PARTIDA

El programa de digitalització d’empreses (PDE) ha viscut un creixement exponencial en la seva demanda durant els últims mesos, superant les expectatives inicials. Des del mes de juny, més de 100 noves empreses s’han adherit al programa, sumant un total de 273 des que es va posar en marxa a final del 2022. Aquesta alta participació ha esgotat la partida pressupostària inicialment prevista per al 2024, que ascendia a 286.460 euros.

Davant d’aquest escenari, el Govern va anunciar ahir l’ampliació del pressupost amb 260.000 euros addicionals, elevant la dotació total per a aquest any a 546.460 euros, la més alta des de l’inici del programa. Aquesta decisió s’ha pres tenint en compte que encara queda molt camí per recórrer en la digitalització del teixit econòmic del país.

Segons el secretari d’Estat de Transformació Digital i Telecomunicacions, Marc Rossell, el creixement de la demanda està estretament vinculat a les modificacions introduïdes al juny, quan es van ampliar els serveis de subvenció per a la implementació de solucions digitals. “Ens satisfà veure com l’acompanyament que oferim és útil per a les empreses, ja que això es tradueix en un augment de la maduresa digital del país”, va afirmar Rossell.

Des de la implementació d’aquestes noves mesures el juny passat, 103 empreses han sol·licitat ajuts per avançar en la seva digitalització, fet que representa el 60% de les empreses adherides al programa. Els serveis més demanats són el desenvolupament de pàgines web amb botiga en línia, posicionament SEO, formació en digitalització, venda en línia i ciberseguretat.
tracking