Habitatge

Els propietaris de terres expressen el seu rebuig a "l'intervencionisme del Govern"

L'associació defensa "el dret a la propietat privada"

Vista aèria d'Andorra la VellaArxiu

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

L'Associació de Propietaris de Terres Andorranes (APTA) ha posat en manifest la seva preocupació per la tendència, cada vegada més freqüent en el Govern i els comuns, de voler disposar de manera lliure i unilateral de béns de propietat privada. Segons esmenten en un comunicat emès per l'associació, referma el seu compromís en la defensa dels drets a la propietat, recollits en l'article 27 de la Constitució.

L'APTA coneix la problemàtica actual en matèria d'habitatge i subratlla que es tracta d'un afer delicat. En aquest sentit, han recalcat que han aportat nombroses propostes al Govern i als comuns, les quals mai han estat considerades, i es vol recordar que, de manera reiterada han sol·licitat la participació, ajuda, aportació i involucració en la reflexió estratègica sobre el problema de l'habitatge. No obstant això, s'ha constatat que l'executiu, amb la proposta legislativa coneguda com la llei òmnibus, entra en una dinàmica perillosa intervencionista i de requisició.

Així doncs, l'associació ha mencionat que per mitjà d'aquesta llei es culpa erròniament i injustament els propietaris i se'ls assenyala com responsables de la crisi de l'habitatge. El nou marc legal vol requisar i expropiar els seus béns, però exigint que continuïn fer-se càrrec de totes les despeses i obligacions (rehabilitació, manteniment, reparacions) amb uns ingressos de lloguer per sota de mercat. La deriva perillosa en la qual es mou Govern provoca una clara inseguretat jurídica i comportarà una recessió en l'activitat immobiliària que pot provocar un augment natural dels preus dels lloguers i una perversió del concepte de propietat que ràpidament pot expandir-se com una taca d'oli a altres esferes privades.

A més, l'APTA ha subratllat que la propietat privada no està a la lliure disposició de cap administració pública per regular i mitigar tendències econòmiques globals. Per tant, ha expressat el seu rebuig a què s'utilitzi la propietat privada com una eina per intentar respondre un problema complex que requereix molta més reflexió i consens. Dins el marc de corresponsabilitat dels propietaris en el desenvolupament del benestar del país, l'APTA ha demanat al Govern que propiciï el diàleg, actuï de manera proactiva i es desprengui dels aclucalls que li permetin veure que no està sol.

tracking