LÍMITS ENTRE PARRÒQUIES

Canillo i Encamp resolen un conflicte territorial històric

El comú canillenc pagarà prop de 175.000 euros l’any en concepte de preu just pel telecabina d’Ensisa.

Els cònsols Mas i Alcobé han tancat el conflicte per l’ocupació del giny del pla de les Pedres.

Els cònsols Mas i Alcobé han tancat el conflicte per l’ocupació del giny del pla de les Pedres.Fernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Els cònsols d’Encamp i Canillo, Laura Mas i Jordi Alcobé, es van donar sis mesos el 23 de març per fixar un preu just a pagar per l’ocupació de terreny del giny d’Ensisa a la zona del pla de les Pedres, que pertany a Encamp des del 2000 arran de la sentència sobre els terrenys de Concòrdia. I sis mesos han trigat: dimecres 25 de setembre es va tancar l’acord entre ambdues corporacions i Canillo pagarà anualment a Encamp una quantitat que es mou prop dels 175.000 euros. El mètode per calcular una xifra que satisfés les dues parts ha estat un dels grans esculls en les negociacions, durant les quals s’han previst diverses possibilitats. Com ara la de fer-ho en funció del nombre de pilones del telecabina, que són un total de dinou, que suposa que serien uns 9.000 euros per cadascuna. El conveni posa fi a un conflicte que s’arrossegava des de fa dècades i s’ha elaborat de manera que preveu totes les variables que es podrien plantejar en un futur i deixa clar tot el que es pot i no es pot fer a la zona. Com, per exemple, en el supòsit que una de les parts decidís recórrer a la justícia per qualsevol imponderable queden establertes les compensacions econòmiques que rebria l’alta part per les inversions efectuades. Una situació que amb els actuals mandataris sembla impensable perquè ha estat determinant el seu tarannà polític en optar per diàleg en comptes de perdre temps i diners públics en inacabables demandes a la Batllia per resoldre les desavinences, com van fer els seus antecessors. Canillo pagarà a partir d’ara una xifra anual pel giny, tal com s’havia establert en el seu moment, però segons el pacte que Mas i Alcobé van firmar al santuari de Meritxell a principi d’any, obté com a contrapartida el compromís per part dels cònsols encampadans de no promoure cap acció contra el telecadira que explota Ensisa. L’acord superarà l’últim tràmit amb la validació en les respectives sessions de consell de comú extraordinari que se celebraran dijous vinent.

LA NOVA CONCESSIÓ ÉS CLAU

La nova concessió de Saetde l’any passat va ser el detonant per desencallar el conflicte del pla de les Pedres. Tot i que a l’inici va semblar que tensava encara més la relació entre ambdues parròquies quan el comú de Canillo va anunciar un recurs administratiu perquè considerava, i considera, que el domini esquiable de Saetde envaïa dos terrenys en disputa amb Encamp: els del pic de Maia i els del riu de Massat. Però l’entrada d’Alcobé i la continuïtat de Mas als consolats van capgirar la situació. I tot i que encara són dues qüestions pendents, nou mesos després de prendre possessió han resolt el litigi enquistat del telecadira.

Les picabaralles es van desfermar l’any 2000, quan la Batllia decideix sobre la partició dels terrenys de Concòrdia i determina que el giny de l’estació de Canillo està en el terme d’Encamp. La posada en marxa del Funicamp, que connecta el centre d’Encamp amb les pistes el 2004, obre cert període de tranquil·litat perquè Saetde necessita el telecadira en disputa per connectar tot el domini. Però Miquel Alís, el cònsol encampadà d’aquell moment, torna a la càrrega el 2009, quan porta a la justícia Canillo i reclama cinc milions d’euros com a preu just per l’ocupació del terreny. Una xifra completament fora de lloc perquè era superior al cànon que pagava Saetde per la totalitat de la concessió. La demanda acaba en res en tot el seu recorregut per les diferents sales dels tribunals i pel camí la mateixa justícia rebaixa la xifra a menys de la meitat. Han hagut de passar 24 anys d’hostilitats per poder tancar el conflicte.

UN TRAJECTE DE 24 ANYS

PARTICIÓ DE CONCÒRDIA

Els tribunals dicten sentència el 2000 i determinen la partició dels terrenys en litigi des de temps ancestrals entre Canillo i Encamp, i n’estableixen els límits.

EL GINY DE LA DISCÒRDIA

Un telecabina d’Ensisa està situat al pla de les Pedres, que pertany a la parròquia d’Encamp. S’acorda que Canillo pagarà el preu just per ocupar el terreny.

S’INAUGURA EL FUNICAMP

Saetde posa en marxa el 2004 el Funicamp, un giny que connecta el centre de la vila amb les pistes i necessita el telecadira per enllaçar tot el domini.

ALÍS I ELS CINC MILIONS

Miquel Alís, cònsol d’Encamp, fixa el 2009 en cinc milions el preu just, més que el cànon que pagava Saetde per tota la concessió. La justícia ho tomba.

L’HORA DE MAS I ALCOBÉ

Laura Mas revalida mandat a Encamp i Jordi Alcobé s’estrena a Canillo, i en nou mesos tanquen un conflicte de dècades. El preu just es fixa en uns 175.000 euros.

I ARA PEL PIC DE MAIÀ I EL RIU DE MASSAT

L’acord amb el preu just del telecadira d’Ensisa al pla de les Pedres posa fi a un dels conflictes històrics oberts entre ambdues parròquies. Però encara hi ha dues zones més pendents de pacificar. Els terrenys del pic de Maià, on van a pasturar les vaques, i els del riu de Massat. Mas i Alcobé han demostrat que són polítics que aposten per la negociació abans que recórrer als tribunals. I encara tenen tres anys al davant.
tracking