REPORTATGE
Rèquiem de les cabines
Les noves formes de comunicació les han fet desaparèixer, tot i que les xifres d’ús encara ens poden sorprendre. El 2029 ja no en quedaran.
Quan pensem en cabines telefòniques, la primera imatge que ens ve al cap és Londres. Els turistes van bojos per fotografiar-s’hi, però no cal viatjar tan lluny per veure de prop aquests aparells històrics de la via pública. A Andorra també se’n poden trobar, de cabines, i no precisament poques. Actualment, n’hi ha 125 repartides per tot el país i, malgrat que sembla que no les faci servir ningú, les xifres són sorprenents.
En plena era digital, el 2023 es van fer al voltant de 165.000 trucades telefòniques des de cabines. D’aquestes, el 90% van tenir destí nacional, i el 10% restant van ser connexions internacionals (de les quals, un 6% es van fer amb Espanya). La parròquia d’Andorra la Vella és la que concentra més compartiments i alhora on es duen a terme més trucades, mentre que a Sant Julià de Lòria és on menys se’n fan.
Antigament, n’hi havia hagut moltes més, és clar. Per exemple, el 2010 n’hi havia encara 250. Amb el pas dels anys i l’aparició de les noves tecnologies, Andorra Telecom, la companyia que gestiona aquest servei, les ha anat retirant i la intenció és que a partir del 2029 ja no en quedi cap. “Preveiem que en els tres anys vinents les anirem retirant fins a arribar a una seixantena”, afirma el responsable de màrqueting d’Andorra Telecom, Xavi Agulló. Es farà un desmantellament progressiu entre aquest 2024 i el 2027 amb la retirada d’unes seixanta-cinc cabines i l’any següent, el 2028, traurien la resta.
El motiu de la retirada és la disminució de les trucades que han anat experimentant les cabines. “Se’n fa un ús molt baix. Encara que actualment l’ús sigui relativament intensiu i sorprenent, la dinàmica ens diu que d’aquí a tres anys l’ús serà molt més baix”, comenta Agulló. Les últimes que quedaran actives i dretes seran les ubicades en punts molt concrets com ara Llorts, el Pas de la Casa, el Port d’en Valira, la que hi ha a l’estació nacional d’autobusos o la del santuari de Meritxell, ja que “en èpoques de molta afluència turística hi ha un bon volum de trucades”.
“Fa deu anys, l’ús ja estava disminuint de manera significativa. Hi havia 20 vegades més trucades que ara”, indica Agulló. Els càlculs de l’empresa de telefonia fan preveure que l’ús de les cabines acabi sent “irrisori”, i per això s’ha engegat aquest projecte de retirada. La cobertura mòbil, la instal·lació de la xarxa de wifi gratis o el cost del manteniment han tingut un paper clau en aquest descens de trucades al llarg del temps. La retirada serà ordenada i progressiva, amb la col·laboració dels comuns.