AR+I

Andorra ha viscut 203 terratrèmols amb epicentre al país des del 1984

L’AR+I presenta l’Observatori del Risc Sísmic per facilitar l’accés de la població a la informació

Presentació del projecte Observatori del Risc Sísmic d'Andorra

Presentació del projecte Observatori del Risc Sísmic d'AndorraAR+I

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Andorra Recerca + Innovació posa en marxa l’Observatori del Risc Sísmic per facilitar l’accés de la població a la informació relativa als terratrèmols detectats al Principat. La informació que ofereix el nou organisme s’elabora amb dades recollides de diferents fonts: registre dels sismògrafs, estudis i informes, enquestes als ciutadans, etc. La majoria dels terratrèmols que s’han notat a Andorra els darrers anys –assenyala l’AR+I– han tingut l’epicentre a l’entorn proper del Principat, tot i que han marcat magnituds molt baixes. Si ens fixem en els sismes amb l’epicentre ubicat al país, des del 1984 fins al 2023 se n’han comptat 203, tots de magnitud menor.

“Hem volgut recopilar tota la informació i totes les eines de gestió al voltant d’un fenomen que és important al país i no s’ha d’oblidar. Andorra és un país que es troba enmig dels Pirineus i presenta una sismicitat moderada. Això significa que podem viure terratrèmols importants cada bastants anys. És important estar preparats”, ha indicat Natàlia Gallego, investigadora i geòloga. El conjunt de la informació (mapes, historial, registres diari de la sismicitat, preguntes bàsiques...) es pot consultar a nova web que l’AR+I ha estrenat avui: terratremols.ad.

“La freqüència de terratrèmols registrats a Andorra durant els últims anys entra dins de la normalitat, de la sismicitat habitual del país. Darrerament, la gent potser està una mica més sensibilitzada per l’activitat de la sèrie sísmica d’Os de Civís. Ara sembla que l’activitat s’està reduint en aquesta part”, ha afegit Gallego, que anima a la ciutadana a participar en les enquestes de l’observatori per poder tenir més dades de l’experiència ciutadana: “La participació ens permet determinar amb més agilitat com s’ha percebut el terratrèmol i obtenir les dades d’intensitat”.

tracking