FISCALITAT

Govern planteja apujar els llindars de l’IRPF per no afectar l’augment dels salaris

L’augment dels salaris pot fer que s’apugi el mínim per fer la declaració per tal d’evitar pressions fiscals als sous més baixos

Lladós i Ferreira, a la presentació del balanç de la campanya de l’IRPF.

Lladós i Ferreira, a la presentació del balanç de la campanya de l’IRPF.J. A. Viladot

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Amb el creixement dels salaris, que no sempre van lligats a un major poder adquisitiu, el Govern deixa la porta oberta a replantejar-se els trams salarials que estan obligats a fer la declaració de la renda per tal que els salaris més modestos no es vegin sota una pressió fiscal excessiva. Ho va dir el ministre de Finances, Ramon Lladós, ahir al balanç de la campanya de l’IRPF del 2023.

“La major recaptació d’impostos directes és un reflex del creixement de l’economia andorrana”Ramon Lladós, Ministre de Finances

Aquesta reflexió, però, encara és llunyana. Lladós va explicar que amb l’augment recent dels sous també ha crescut el poder adquisitiu de les famílies, tot i que “potser no tant com ens hauria agradat, però de mitjana l’increment de les rendes es va situar per sobre de la inflació”, va matisar el titular de Finances. A més, encara que no es modifiquin els llindars, Lladós va recordar que “la meitat dels assalariats no tenen l’obligació de fer la renda”, ja que se situen per sota del llindar dels 24.000 euros, el mínim per haver de començar a declarar, i que a partir d’aquí només es taxen els diners per sobre d’aquesta xifra.

Amb tot, Lladós va afegir que “potser en algun moment s’haurà de tornar a fer la reflexió” de modificar els llindars i que fer-ho seria una bona notícia, ja que voldria dir que els salaris haurien “pujat molt”.

L’increment de les rendes també repercuteix sobre la quantitat recaptada. La campanya de l’IRPF del 2023 va tancar amb 60 milions d’euros recaptats, set més que la campanya del 2022 (53,1 milions) i 6,5 milions més que la previsió total que va fer Govern als pressupostos pel 2024 (53,5). Dels 60 milions, 26 han sortit directament de la campanya, mentre que la resta han estat retencions que s’han fet al llarg de l’any. L’increment de l’IRPF ve determinat en part per l’increment de la massa salarial, ja que els sous han pujat de manera generalitzada. I també pel rendiment dels estalvis de la gent, perquè “els interessos estan alts, i això provoca que la gent cobri dividends” als quals també s’aplica l’IRPF, va explicar el ministre. En general, Lladós va celebrar la major recaptació d’impostos directes, ja que “és un reflex del creixement de l’economia andorrana”.

A L’ÚLTIM MOMENT

A la campanya d’enguany es van presentar 24.279 declaracions. D’aquestes, prop de 10.000 van arribar l’última setmana i més de la meitat es van presentar l’últim mes. Al voltant de la meitat d’aquestes declaracions (13.404) el contribuent va haver de fer un ingrés (28.854.657 euros), 5.067 van obtindre un saldo positiu (es van retornar un total de 2.946.298 euros), mentre que 5.808 declaracions van tindre resultat zero, és a dir, que el contribuent no va haver d’abonar cap quantitat, ni tampoc l’administració li va retornar un import.

Lladós es va mostrar satisfet amb aquestes xifres, ja que va explicar que “l’andorrà ha normalitzat molt el procés i ja té marcat al calendari que després de les vacances toca fer la declaració”, va acabar el ministre.

REUNIONS PER ADAPTAR LA REGLA D'OR A LA REALITAT ECONÒMICA

Lladós va avançar que la modificació de la Regla d’or ja s’ha començat a treballar internament i aviat se celebraran reunions amb la comissió de Finances del Consell amb la voluntat que es treballin les modificacions amb tots els grups polítics. Darrere dels canvis que s’estan estudiant hi ha “dos principis rectors”. D’una banda, continuar amb el rigor de les finances públiques i “no endeutar-nos més del que puguem, ni gastar més del que tinguem”. I, de l’altra, adaptar-se a la realitat econòmica andorrana, que ha canviat en els últims 10 anys i ha esdevingut menys depenent dels impostos indirectes del tabac i els hidrocarburs, i més basada en els impostos directes, segons va explicar Lladós.

Sobre el pressupost per al 2025, Lladós va explicar que reflectiran un increment progressiu dels impostos directes pel que fa als ingressos i que a les despeses es desglossaran les inversions del Govern en “habitatge, infraestructures, ajudes socials, conservar el poder adquisitiu i transport públic”. Per tant, serà un pressupost “continuista amb les accions que Govern considera prioritàries”, va dir el ministre de Finances.

El pressupost es presentarà durant aquest mes, però els terminis per aprovar-lo ja no depenen de l’executiu, sinó que ho fan dels tràmits parlamentaris i les esmenes que es puguin presentar al voltant del text. Tanmateix, Lladós va precisar que els números per fer un pressupost han de ser molt precisos i que la Regla d’or “és molt estricta” i, si t’avances molt o vols accelerar els processos, acabaràs equivocant-te i no complint la regla. Per tant, “intentar ser fi amb els números fa que es retardi en el temps” la presentació del text.
tracking