INVESTIGACIÓ GEOLÒGICA
Més de 200 de terratrèmols han sacsejat Andorra des del 1984 fins a l’any passat
AR+I presenta l’Observatori del risc sísmic, que recull dades sobre aquest fenomen
Andorra Recerca+Innovació ha posat en marxa l’Observatori del risc sísmic per facilitar l’accés de la població a la informació relativa als terratrèmols detectats al Principat. La informació que ofereix el nou organisme s’elabora amb dades recollides de diferents fonts: registre dels sismògrafs, estudis i informes, enquestes als ciutadans, etc. La majoria dels terratrèmols que s’han notat a Andorra els darrers anys –assenyala AR+I– han tingut l’epicentre a l’entorn proper del Principat, tot i que han marcat magnituds baixes. Si ens fixem en els sismes amb l’epicentre ubicat al país, des del 1984 fins al 2023 se n’han registrat 203, tots de magnitud menor.
“La freqüència de terratrèmols registrats els últims anys entra dins de la normalitat”
“Hem recopilat tota la informació i totes les eines de gestió al voltant d’un fenomen que és important i no s’ha d’oblidar. Andorra és un país que es troba enmig dels Pirineus i presenta una sismicitat moderada. Això significa que podem viure terratrèmols importants cada bastants anys. És important estar preparats”, va indicar ahir Natàlia Gallego, geòloga, durant la presentació de l’observatori. El conjunt informatiu (mapes, historial, registre diari de sismicitat...) es pot consultar a la web terratremols.ad.
“La freqüència de terratrèmols registrats a Andorra durant els últims anys entra dins de la normalitat, de la sismicitat habitual. La gent potser està una mica més sensibilitzada ara per l’activitat de la sèrie sísmica d’Os de Civís, que sembla que s’està reduint”, va afegir Gallego, que anima a participar en les enquestes de l’observatori.