Successos

La fuita d'una cuba en un edifici de la carretera d'Engolasters ha vessat 4.000 litres de gasoil

El punt exacte de la fuga encara no s'ha pogut localitzar

Bombers treballant al riu Madriu afectat pel vessament de carburant
Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El vessament de carburant que està afectant els rius Madriu i Valira des d'ahir a la nit prové d'un edifici de la carretera d'Engolasters, segons ha anunciat el ministre de Medi Ambient, Guillem Casal. L'edifici va posar 4.400 litres d'hidrocarbur, i la gran majoria d'aquests han estat vessats al riu. "Dintre la cuba, quedava una quantitat irrisòria sense vessar" ha afirmat Casal. El ministre portaveu ha informat que els bombers han hagut de baixar fent ràpel perquè es troba en un lloc de difícil accés, i que el punt exacte de la fuga encara no s'ha pogut localitzar. "Podria sortir per una esquerda o bé pel sòl" ha apuntat Casal, tot afirmant que el ministeri ha contactat amb l'Agència Catalana de l'Aigua, tres vegades, per informar i actualitzar sobre l'estat del vessament. El ministre ha explicat que, a hores d'ara, no consta la presència d'hidrocarbur en el riu, fora de les fronteres del Principat, tot i que l'afectació s'ha detectat fins a la Borda Sabaté. 

Guillem Casal ha informat que la responsabilitat pot recaure en dos actors diferents. Per una banda, si en la investigació es descobrís que la cuba es trobava en mal estat, la responsabilitat recauria en la comunitat de veïns, mentre que si es descobrís que ha estat un error tècnic a l'hora de fer el subministrament, o una falta d'inspecció per part de l'empresa abans de dur a terme l'acció, la responsable seria l'empresa subministradora de l'hidrocarbur.    

Els bombers van rebre un avís passats dos quarts de deu alertant de la forta olor a gasoil i van desplaçar una dotació d'efectius que va poder comprovar que hi havia carburant vessat a l'aigua. El cap de guàrdia ha explicat que l'abocament provenia del riu Madriu però inicialment no s'havia trobat l'origen de la sortida del gasoil que s'atribuïa a una fuita d'algun immoble situat més amunt de la unió dels dos rius. 

Els bombers van instal·lar una presa de contenció per evitar que arribi més carburant al riu, amb uns xurros que absorveixen el carburant i fan que quedi aturat en una bassa. La presa es va col·locar a la zona del pont de la Tosca perquè va ser el lloc on els bombers van poder accedir de nit per frenar la contaminació del riu i minimitzar l'impacte de la fuita. El cap de guàrdia ha destacat que el vessament és important i hi ha una gran quantitat de gasoil a l'aigua que ha provocat que el servei d'emergència hagi rebut trucades de ciutadans de zones fins a Sant Julià alertant de l'olor. 

Els bombers treballant aquest matí a la presa de contenció del carburant al riu

Els tècnics del departament de Medi Ambient estan treballant des de primera hora del matí per trobar l'origen de la fuita amb el cens de cubes dels edificis de la zona. El cap de guàrdia de bombers ha assenyalat que l'hidrocarbur podria provenir d'algun immoble que hagi omplert la cuba de cara a l'hivern i que el contenidor podria no estar en bon estat.  

Els bombers han informat que s'ha demanat a FEDA que no turbini aigua per mantenir el cabal estable mentre es fan els treballs de neteja del riu. Els serveis d'emergència també han avisat les autoritats veïnes de la contaminació per carburant que porta el riu Valira. 

Signes evidents de carburant al riu Madriu

Signes evidents de carburant al riu MadriuFernando Galindo

tracking