Presentació AR+I

Diversificar fonts d'ingressos, tenir més socis i ser més inclusives, els reptes de les ONG

Una associació amb menys de 30.000 euros d'ingressos a l'any i sense superàvit és el perfil més comú

La cap de projectes d’Andtropia, Mercè Miguel, i el director del Grup de Sociologia d’Andorra Recerca i Innovació, Joan Micó, en la roda de premsa de presentació del baròmetre de la solidaritat

La cap de projectes d’Andtropia, Mercè Miguel, i el director del Grup de Sociologia d’Andorra Recerca i Innovació, Joan Micó, en la roda de premsa de presentació del baròmetre de la solidaritatM.F.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una associació amb menys de 30.000 euros d'ingressos a l'any i sense superàvit, que treballa en l'àmbit local oferint assistència directa a les persones amb discapacitat i a les famílies, que depenen de les subvencions públiques i dels donants particulars per finançar els projectes i que tenen òrgans de govern amb menys de nou membres (el 64%), sense personal assalariat i amb voluntariat puntual. Aquest seria el perfil de les ONG del país que es desprèn de les dades incloses en el baròmetre de la solidaritat que s'presentat aquest dijous i que suposa un primer treball per "conèixer el pes de les ONG o tercer sector a Andorra", segons ha assenyalat el director del grup de sociologia d'Andorra Recerca i Innovació, Joan Micó, i també per saber quins són els seus principals reptes. 

Entre aquests hi hauria "diversificar els ingressos perquè hi ha una dependència de la subvenció pública", la qual cosa fa perillar el pressupost d'aquestes entitats. També una major inclusió de la dona en càrrecs directius, incrementar socis i ser més inclusives serien altres de les fites a millorar. I quant a la implicació social, el gran repte seria que les empreses s'impliquin més a través de la responsabilitat social corporativa en fer donacions a les ONG, ja que actualment el percentatge és del 3,7%, lluny del 17,5% que es registra a Espanya, tal com ha destacat la cap de projectes d'Andtropia, Mercè Miguel, que també ha subratllat la importància d'aquest estudi per tenir un primer informe sobre la situació per avaluar en el futur l'evolució.

D'aquesta manera, Miguel ha destacat que "un punt a reflexionar" és precisament el baix percentatge d'empreses implicades en les ONG i ha afegit que tant les entitats s'haurien "d'acostar" a les empreses com les empreses potenciar la seva responsabilitat social corporativa. A més, ha destacat que el fet que un 72% de les ONG enquestades treballin exclusivament en l'àmbit nacional també és un punt favorable per a aquesta implicació, ja que sovint "una de les temàtiques que més agrada" a les empreses és precisament aquest treball nacional. Miguel ha afirmat que "confien plenament" que la llei de mecenatge serveixi d'impuls a aquestes donacions i s'ha mostrat convençuda que en següents estudis aquesta serà una de les dades que caldrà avaluar perquè hi ha "un marge de millora interessant".

Algunes dades del baròmetre mostren que el 84% de les ONG que han respost es troben per sota de 150.000 euros d'ingressos el 2023 (amb un 56% en la franja de menys de 30.000 euros d'ingressos anyals) i que el 92% de les associacions i el 100% de les federacions ingressen menys de 150.000 euros a l'any. També es posa en relleu que els principals canals d'ingressos de les entitats són, en primer lloc, les subvencions públiques, amb un 42,7%, seguit dels socis o donants amb un 31,2% del total. Cal destacar també que un 42,2% de les despeses serveixen per finançar programes i un 23% són despeses de personal. A més, la mitjana d'ingressos de les entitats l'any 2023 va ser de 87.689 euros i la de despeses de 85.430 euros. Això ens indica que les entitats van gastar un 97% de les donacions rebudes. Un 38% afirma no tenir socis, i un altre 22% diu que en tenen entre 100 i 500.

Pel que fa a l'àmbit d'acció, cal destacar que un 84% de les entitats treballen en l'acció social, entesa com a assistència directa a diferents col·lectius, un 44% es dediquen a donar suport a persones que pateixen problemes de salut i un 34% promouen la cooperació internacional o els drets humans. L'estudi dedica un apartat important al gènere i la diversitat funcional. L'estudi dedica un apartat important al gènere i la diversitat funcional. Així, es posa en relleu que el 25% de les entitats amb asalariats ocupen a persones amb discapacitat, que representen el 3% sobre el total d'assalariats. I entre les persones assalariades amb discapacitat, un 25% són dones. Finalment, i quant a les xarxes socials, cal destacar que un 88% té presència a Facebook i un 78% a Instagram. En total, les ONG que han respost l'enquesta sumaven 94.440 seguidors.

tracking