PRESENT I FUTUR DE LA PRESÓ

La direcció de la Comella vol incorporar dotze agents

Interior indica que l’augment de la plantilla dependrà del pressupost

Miquel Àngel Garcia, durant l’acte de celebració de la patrona.

Miquel Àngel Garcia, durant l’acte de celebració de la patrona.Fernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

El centre penitenciari de la Comella necessitaria incorporar una dotzena més d’agents per assolir una xifra correcta i ajustada de treballadors, segons va dir ahir Miquel Àngel Garcia, director del departament d’Institucions Penitenciàries, durant la celebració del Dia de la patrona de l’àrea. Garcia va situar en 75 el nombre d’agents al qual aspira el departament per poder gestionar amb seguretat i normalitat el dia a dia de la presó. Justament en aquest sentit, el dels recursos humans necessaris, la ministra d’Interior i Justícia, Ester Molné, va informar de la convocatòria recent d’un concurs de promoció per sumar cinc agents penitenciaris més. El concurs compta ja amb onze aspirants. Les proves començaran la setmana vinent. “És una injecció important d’aire fresc”, va apuntar Garcia.

“Volem incrementar progressivament les places, des d’ara fins al final de la legislatura”Ester Molné, Ministra d’Interior i Justícia

Actualment, la Comella té una plantilla de 63 treballadors, dels quals dos són agents que s’han incorporat recentment després de superar el període de prova (dues agents nomenades definitivament) i dos més estan passant ara mateix per aquest procés. “Els recursos humans són molt importants en un centre penitenciari, ja que els agents que hi treballen custodien persones privades de llibertat”, va admetre Molné. “Volem anar incrementant progressivament les places, des d’ara fins al final de la legislatura”. La previsió de places, però, dependrà del pressupost del departament. Durant els dos últims anys, el nombre de presos ha passat de la cinquantena a la vuitantena.

“[La convocatòria de cinc noves places] És una injecció important d’aire fresc”Miguel Ángel García, Dir. d’Institucions Penitenciàries

ESTUDI DE L’ESPAI

Un altre punt que va comentar la titular d’Interior i Justícia va ser el de la capacitat d’espai de la Comella. Molné va indicar que des d’Interior s’estudia una ampliació del centre per poder atendre més correctament els presos vulnerables, especialment aquells afectats per una patologia de salut mental (la xifra d’aquest col·lectiu de presos ha augmentat notablement durant els últims anys; els interns avui són dotze).

Interior està redactant, així, un informe en què s’exposaran les necessitats de la Comella i un dels eixos que es treballa és aquest: la dimensió de l’espai. La proposta final, però, no hauria de ser necessàriament un creixement de l’espai físic de la Comella; una opció seria crear un centre annex, adjunt. “Estem parlant d’un centre més adaptat a la tipologia de pres que tenim actualment, presos amb addiccions, amb patologies de salut mental, més vulnerables”. Malgrat aquest plantejament inicial, però, Molné va afirmar que “el centre no està ple”. “Estem lluny de la xifra que recomana la Comissió de prevenció de la tortura”. L’informe, encara en “estat embrionari”, estarà enllestit l’any vinent. El pas del temps, de fet, pot fer canviar la direcció de l’estudi: “Potser aquest increment de presos amb patologies de salut mental és circumstancial.”

Quant als presos que han de complir internaments breus per delictes menors (com ara alcoholèmies), Molné va assenyalar que la llista d’espera per complir aquestes sentències dictades en judici ràpid s’ha reduït “considerablement” (de cinquanta a una dotzena). Això, però, implica que “augmentin els interns i dona més feina als agents”. “Quan puja el nombre de reclusos, incrementa la pressió sobre els agents i l’espai es redueix. I quan algú està privat de llibertat i té menys espai, la seva qualitat de vida minva. Això és un fet”, va afegir Molné. En la línia de les paraules de la ministra, Garcia va detallar que la Comella encara podria assumir una xifra important de població reclusa: “El mòdul de penats té lliures vint places. El de preventius, una quinzena. I el de dones, unes deu.”

CODI DEONTOLÒGIC

Més enllà de les condicions presents i futures de la presó, Molné va aprofitar l’ocasió per remarcar l’aprovació del codi deontològic dels agents penitenciaris per part del Govern: “El codi conté les normes de conducta exemplar que han de seguir els agents. És una guia que els orienta amb detalls i exemples. I els dona, sobretot, seguretat jurídica quan han de decidir com actuar.”

tracking