VESSAMENT AL RIU

La Generalitat no troba gasoil al Segre i tanca la investigació

Els tècnics van continuar durant tot el dia d’ahir netejant el riu Valira i el Madriu

Operari d’una empresa privada fent tasques de neteja al riu Madriu.

Operari d’una empresa privada fent tasques de neteja al riu Madriu.Fernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

La fuita de 4.400 litres de carburant que va afectar ahir els rius Madriu i Valira finalment no ha traspassat a Catalunya. L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va anunciar ahir que dona per tancada la investigació sobre el vessament, ja que no va detectar presència de combustible a la zona on el riu Valira conflueix amb el Segre. Els tècnics de l’ACA van considerar que, passades 24 hores des de l’inici del vessament, l’hidrocarbur ja hauria d’haver traspassat a aigües catalanes, però després de realitzar diverses inspeccions i no detectar la presència de gasoil van donar per tancada la recerca pels volts de les dues de la tarda. En conseqüència, l’agència va avisar el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (Cecat) perquè desactivi l’avís preventiu que es va traslladar a diversos pobles de l’Alt Urgell.

Dins de la frontera andorrana, des d’ahir al matí dues empreses especialitzades estan treballant al pont de Tosca per retirar l’aigua contaminada. Els operaris de les empreses Econet i Neida van posar en marxa un sistema per agafar l’aigua bruta, fer-li un tractament per netejar-la i poder retornar-la al riu, segons va explicar Govern.

L’executiu va informar que la barrera de contenció que van instal·lar dimarts els bombers “ha funcionat molt bé” i ha continuat absorbint gasoil de l’aigua del Madriu per evitar que s’estengui pel Valira. També van assenyalar que s’han col·locat més barreres per diferents punts d’Escaldes i Andorra la Vella “però, tot i això, hi ha una part d’hidrocarbur que s’ha escapat”, van lamentar.

Respecte a l’afectació en el medi ambient, els tècnics de Govern continuen fent seguiment, però encara no es pot determinar l’abast que ha tingut la presència de gasoil al riu. L’executiu va dir que ahir es va trobar una truita morta, però no és clar que es pugui atribuir a la contaminació de l’aigua causada per l’hidrocarbur.

El vessament al riu Valira va fer que el comú d’Andorra la Vella augmenti la vigilància de la qualitat de l’aigua als tres pous d’aigua del freàtic situats a l’Estadi Comunal, segons van destacar des de la corporació.

A última hora de la tarda d’ahir la investigació per esbrinar sobre qui recau la responsabilitat del vessament continuava oberta, segons van afirmar des de Govern, que està mirant de saber si l’error va ser de la comunitat o de l’empresa encarregada del gasoil.

tracking