UNA XACRA SOCIAL

Dones maltractades reclamen més atenció i protecció per als fills

Es queixen de falta d’especialistes i de formació per garantir el benestar dels menors amb pares que estan denunciats

El despatx central de la policia.

El despatx central de la policia.Fernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Dones que han patit maltractament i agressions per part de les seves parelles han tornar a posar sobre la taula la insatisfacció amb els protocols que funcionen per tractar aquest problema latent i en el qual intervenen diversos actors per ajudar les víctimes. Aquestes, però, coincideixen en les seves apreciacions pel que fa la resposta i ajuda que reben: poca sensibilitat per part d’alguns policies, treballadores socials joves i amb poca experiència i, especialment, una justícia que no té una secció especialitzada i que triga una “eternitat” a donar resposta a les demandes.

Les dones, a banda del seu drama personal, reclamen també per part dels responsables més sensiblització pel que fa als fills. Denuncien que amb la “llei salomònica” de la custòdia compartida, alguns exs aprofiten per evitar pagar la pensió corresponent. A més, al·leguen, temen pels menors perquè alguns d’aquests homes tenen problemes d’addicció a les drogues o l’alcohol i l’atenció que presten als seus fills no és l’adequada.

Les mares es queixen que han de repetir les explicacions a diferents especialistes. També de la falta d’intimitat a la policia ja que s’han d’adreçar al taulell del públic, i de la falta d’experiència de les treballadores socials. La queixa s’amplia al fet que no hi ha comunicació entre aquests tres departaments, fet que dificulta una comprensió exhaustiva del conflicte. Afers Socials té unà àrea infantil, una per a les dones i una altra general que, segons les afectades, tampoc intercanvien informació.

Pel que fa al sistema judicial, estan en total descacord que permeti la convivència dels nens amb persones denunciades per maltractaments i que tenen serioses addiccions que, afirmen, els incapacita per tenir cura dels fills. La dona que ha patit violència física, psicològica o econòmica és, segons la justícia –és la versió de les dones– una situació diferent de la dels fills, argument que no comparteixen en cap cas perquè al·leguen que les exparelles intenten fer mal a través dels menors, i recorden que a Espanya, malauradament, s’estan reproduint molts casos de la denominada violència vicària.

També hi ha dificultats per fer front a la despesa que suposa la via judicial. La gratuïtat, asseveren, és només per a casos extrems, i molts cops és impossible abonar la tarifa de l’advocat fins a arribar al final del litigi. El cost d’un lletrat fa que moltes dones desisteixin de continuar la batalla legal. Aquest grup de dones, que s’ha ajuntat perquè comparteixen les mateixes inquietuds i pors, afirmen que la justícia gratuïta és una dificultat afegida, i remarquen que l’assistència psicològica gratuïta està “desbordada i et poden donar cita cada dos mesos”.

En canvi, tot són elogis per a la feina que es fa des del Servei d’atenció a les víctimes de violència de gènere i violència domèstica. En relació amb l’atenció al despatx de policia, aquest grup de dones lamenten la “poca sensibilitat i la falta d’intimitat, que et treuen les ganes d’anar a demanar ajuda”, alhora que reconeixen que “els agents tenen les mans lligades i només poden derivar les denúncies a la Batllia”.

​POR A LA DENOMINADA VIOLÈNCIA VICÀRIA QUE S'ESTÀ REPRODUÏNT A PAÏSOS COM ESPANYA

Les dones tenen por del que a Espanya s’ha anomenta la violència vicària. És aquella que té com a objectiu fer mal a la dona a través dels seus éssers estimats i especialment de les seves filles i fills. El pare exerceix una violència extrema contra les criatures, arribant fins i tot a causar-los la mort i utilitzant recursos de particular crueltat. L’ànim de causar dany a la seva parella o exparella tant sí com no supera qualsevol afecte que pugui sentir per ells. L’assassinat de les filles o els fills és la part més visible d’aquesta forma de violència extrema que destrueix la dona per sempre; però és habitual la manipulació de filles o fills perquè es posin en contra de la mare o fins i tot l’agredeixin. Aquests fills pateixen un dany irreparable i també són víctimes de violència de gènere. L’objectiu és el control i el domini sobre la dona, en una ostentació màxima de possessió en una relació de poder que se sustenta en la desigualtat.

El nom està justificat perquè se substitueix una persona per una altra per exercir l’acció, en aquest cas els fills a qui es fa mal per destruir la vida de la mare.
tracking