Finances
La quota que s'hauria de pagar a l'FMI augmenta a 110 milions
Andorra no ha de fer cap reserva de la quantitat fixada per l'entitat
Andorra té fixada una quota dels diners que hauria d'abonar al Fons Monetari Internacional (FMI) en el cas que l'entitat necessiti recursos per fer front a les demandes de liquiditat d'altres països. La quota es va establir en 61,6 milions d'SDR, la moneda de l'organisme, quan el Principat es va adherir a l'entitat el 2020 i avui el consell de ministres ha aprovat una modificació de la Llei del pressupost del 2024 perquè on figura aquesta xifra es posi 92,5 milions d'SDR, que equivalen a uns 110 milions d'euros, segons ha informat Guillem Casal. El portaveu de l'executiu ha explicat que l'FMI ha aprovat un increment de les quotes i per això cal rectificar aquesta dada que s'inclou al pressupost però que en cap cas vol dir que Andorra hagi de fer una reserva de 110 milions d'euros i tenir-los en una guardiola per si l'organisme fa la petició.
I és que Casal ha detallat que perquè Andorra hagués de fer aquest abonament a l'FMI hauria de donar-se un escenari de crack financer internacional perquè les aportacions es fan en funció del PIB i hi ha molts països per davant del Principat que haurien de fer-se'n càrrec. El ministre ha destacat que "seria una situació molt improbable" la d'haver de pagar a l'FMI i que l'organisme retornaria els diners amb interessos.
Aquests 110 milions d'euros també serveixen per fixar el màxim que rebria Andorra si ha de demanar diners a l'FMI, que no podria superar en cinc vegades aquesta quantitat. Guillem Casal ha exposat que els països que més fons reben ara de l'organisme són Ucraïna i Argentina i ha recalcat que perquè el Principat hagués de demanar fons a l'entitat "ens trobaríem en una situació gairebé de fallida econòmica, i no és el cas perquè les agències de ràting ens posen molt bona nota i millorant la perspectiva a futur".