CONSELL DE MINSTRES

Més de 13.000 litres es van vessar al Madriu

La capacitat del dipòsit era de 15.000 litres i en el moment de la fuita de gasoil estava ple

Traces de gasoil ahir al tram del riu Madriu afectat pel vessament de la setmana passada.

Traces de gasoil ahir al tram del riu Madriu afectat pel vessament de la setmana passada.Fernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

“Es va recarregar el dipòsit fins a una quantitat total de 4.400 litres. La cisterna era d’una quantitat superior, i es va omplir fins al seu màxim, que era al voltant de 15.000 litres”. Amb aquest aclariment del ministre portaveu, Guillem Casal, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, s’aporten noves dades sobre el vessament d’hidrocarburs de la setmana passada al riu Madriu.

El dipòsit on s’emmagatzemaven els hidrocarburs.

El dipòsit on s’emmagatzemaven els hidrocarburs.Fernando Galindo

Quan els tècnics del ministeri van poder copsar la magnitud del desastre, “quedaven uns 1.500 litres”, va indicar Casal, que van ser buidats per evitar més vessament. D’aquesta manera, prop del 90% de la capacitat de la cisterna que va esclatar, que en el moment del vessament estava plena, va enviar gasoil al riu.

Tal com va explicar el ministre, la propietat va omplir el dipòsit amb 4.400 litres, que era el que faltava per omplir fins a dalt el tanc. La setmana passada, a la mateixa sala de l’edifici administratiu de Govern, Casal va indicar que els 4.400 eren la recàrrega, sense especificar la capacitat total d’hidrocarburs de la cisterna, fet que va donar a entendre que el vessament s’aproximava a aquesta xifra. Tot i no oferir la dada exacta, podria ascendir fins als 13.500 litres.

Tanmateix, Casal tampoc va indicar el temps que s’allargaran els treballs de neteja del riu, tot i destacar que les actuacions dutes a terme fins al dia d’avui “estan funcionant molt bé, malgrat les condicions meteorològiques, que dificulten la decantació de l’hidrocarbur”. D’aquesta manera, malgrat que les sondes a la Borda Sabaté marquen una millora de la situació, encara no està solucionat perquè “queda hidrocarbur al riu, i preveiem que durarà uns dies més”, va afirmar el ministre.

La tasca encomanada als tècnics ministerials continuarà els següents dies, en què es farà prevenció amb un dic per intentar que l’aigua s’alenteixi per poder decantar l’hidrocarbur, “col·locar un decantador d’hidrocarbur, posar barreres o succionar aquest hidrocarbur”, va apuntalar Casal. A més a més, va indicar que “demanarem responsabilitats a aquells que puguin ser responsables d’aquesta situació”, i va remarcar que l’expedient que està preparant l’executiu inclou la revisió de càrregues del tanc.

EDIFICIS “VERDS” DE GOVERN

Govern obté el segell Llum Verda, que certifica l’origen renovable de l’electricitat que consumeixen els seus edificis, fet que suposa una reducció de la petjada de carboni de 2.420 tones de CO2.

NOVA ALIANÇA CULTURAL

Cultura i l’Institut Cervantes espanyol engeguen una col·laboració per promoure i desenvolupar activitats culturals d’interès mutu.

CANVI DE PRESSUPOST PER PETICIÓ DE L'FMI

Es modifica la llei del pressupost del 2024 per incorporar-hi una puntualitat amb relació a la quota que Andorra hauria de satisfer al Fons Monetari Internacional (FMI). “És un augment del compromís que no suposa cap cost”, va indicar Casal, que va explicar que la quota es demana quan l’ens necessita liquiditat, però que el principat només hauria d’abonar després que tots els països amb un PIB superior haguessin fet el mateix. “Si Andorra aporta diners, pot rebre fins a un màxim de cinc vegades el total aportat”, va indicar Casal. La xifra de la partida passa dels 73 milions d’euros als 110.
tracking