Salut

Mur alerta que la salut mental és una amenaça invisible en l'àmbit laboral

El dia Mundial de la salut mental s'ha celebrat aquest matí al pavelló Joan Alay de la capital

Foto de família del Dia mundial de la salut mental 'Marca't un triple'

Foto de família del Dia mundial de la salut mental 'Marca't un triple'Govern

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El cap del Servei de Salut Mental del SAAS, Carlos Mur, ha reivindicat la importància de la salut mental en l'àmbit laboral en el marc de la celebració del Dia mundial de la salut mental, que s'ha celebrat sota el lema 'Marca't un triple' i que ha tingut lloc aquest dijous al matí al pavelló Joan Alay d'Andorra la Vella amb la participació de diverses entitats i amb la presència de diversos representants d'administracions i institucions del país.

Una jornada festiva que, com cada any, ha tingut com a objectiu visibilitzar i reivindicar la importància d'aquest estat de benestar. "Quan parlem de salut mental en el treball, hauríem de promoure la salut i treballar en la prevenció dels riscos laborals" ha subratllat, Mur. "En moltes ocasions, sobretot depenent del lloc de treball, s'ha fet molt per prevenir riscos laborals físics, com traumatismes, caigudes o lesions greus però la salut mental, com que no és visible ni tangible, sovint es percep com una amenaça invisible" ha destacat, el cap del Servei de Salut Mental del SAAS, qui també ha assenyalat durant el seu discurs que un 12% de la població amb càrrecs de responsabilitat pateix trastorns adaptatius sovint associats a l'ansietat i la depressió.

En aquest sentit, Mur ha ofert una sèrie de consells per a treballadors i empreses amb l’objectiu de cuidar la salut mental. "Hem de treballar per viure, no viure per treballar. Actualment, amb el sedentarisme que afecta molts llocs de treball, fer esport, tenir hàbits saludables, cuidar la nutrició, mostrar tendresa i atenció, i gestionar adequadament les emocions ens pot ajudar a assolir un estat de benestar que ens farà més productius i feliços a la feina" ha assenyalat, Mur, qui també ha destacat la importància de desenvolupar l’empatia i evitar veure els companys com uns rivals. "Per part de les empreses, cal promoure canvis en les infraestructures, com garantir l’accés a la llum natural, establir horaris raonables i afavorir la conciliació laboral. A més, és fonamental que tothom se senti part d’una organització i orgullós dels valors que representa per a poder viure el projecte amb il·lusió" ha afegit, el cap del Servei de Salut Mental del SAAS.

Per la seva banda, la ministra de Salut, Helena Mas, que també ha pronunciat un discurs durant la jornada, ha recordat que la millor manera de trencar l'estigma relacionat amb la salut mental és parlar-ne obertament. "Segons l'OMS, un de cada quatre de nosaltres patirà una malaltia o trastorn de salut mental. Per tant, fem-ho visible, parlem-ne. No és cap tabú, ni ens fa ser pitjors persones tenir una patologia mental" ha plantejat, Mas. "Com més en parlem, més fàcil serà accedir als recursos necessaris" ha destacat, la ministra, qui també ha coincidit amb Mur en la necessitat de cuidar la salut mental en l’entorn laboral.

Davant d'una pregunta formulada per la premsa sobre el fet que és el primer any que els tractaments psicològics estan inclosos a la cartera de serveis de la CASS, Mas ha admès que "hi ha algunes coses que el Col·legi de Psicòlegs ens demana millorar". "Durant els darrers mesos, hem estat treballant en la incorporació de la neuropsicologia a la cartera de serveis, la qual serà una realitat ben aviat. Posteriorment, abordarem millores en la cartera de serveis de psicologia, com ara la possibilitat de realitzar una avaluació inicial, diferenciada del paquet actual de deu sessions més cinc sessions" ha indicat, Mas. "Evidentment, els psicòlegs també ens demanen que revisem la durada i les tarifes de les sessions, cosa que posarem sobre la taula. A més, cal revisar altres aspectes, com el registre, la història clínica i els circuits de derivació, així com l'eficàcia del seu funcionament" ha afegit, Mas, qui s'ha mostrat disposada a analitzar aquestes demandes del col·lectiu. Per altra banda, la ministra de Salut també ha destacat que "ens agradaria que hi hagués més psicòlegs inscrits a la cartera de serveis, ja que això ens donaria més fluïdesa".

En resposta a una altra pregunta de la premsa sobre el PISMA, Mas ha recordat que una de les línies estratègiques del pla és la formació i capacitació de les persones. "Si volem aconseguir un canvi real en la nostra societat i lluitar contra l'estigma, hem d'explicar a les persones què és la salut mental i quines són les condicions associades a ella" ha afirmat, la ministra de Salut, tot afegint que s'estan portant a terme diverses formacions en àmbits com la infermeria, els monitors de lleure o l'atenció al públic, a part de les escoles.

La jornada ha inclòs, com és habitual, la lectura d'un manifest on s'ha subratllat que la salut mental és un dret fonamental i on també s'ha destacat la "feina que es duu a terme des dels centres de salut mental d'Andorra, que representen una referència clau al país amb una visió integral i humanista". A més, l'esdeveniment s'ha tancat amb els tradicionals partits amistosos de bàsquet entre pacients, professionals i associacions.

tracking