CONSELL GENERAL

Unes 50 habilitacions especials per als metges que no parlen català

Unes 50 habilitacions especials per als metges que no parlen català

Noemí Amador, consellera d’AE.

Noemí Amador, consellera d’AE.Fernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Des de l’entrada en vigor de la Llei 39/2022, que especifica que els professionals de la salut han de tenir un diploma oficial de català de nivell B2 o superior, el Govern ha atorgat 49 habilitacions especials per a aquells casos en què el professional no compleix el requisit de coneixement de la llengua. Aquesta habilitació especial els permet exercir amb l’obligació d’assolir el nivell B2 en un termini de dos anys.

Les habilitacions especials representen l’11,16% de les sol·licituds de l’exercici de professions sanitàries resoltes favorablement l’any 2023 i el 17,6% de les resoltes favorablement fins al 18 de setembre de 2024. Així ho va fer públic ahir el Govern en resposta a les preguntes d’Andorra Endavant.

En aquest sentit, el SAAS està donant totes les facilitats perquè els professionals puguin aprendre i millorar la llengua oficial i, si escau, poder assolir la titulació oficial requerida, mentre duu a terme el seguiment de la formació dels professionals amb habilitacions especials.

Respecte a la millora de les condicions de treballadors del SAAS, el Govern va explicar que aquesta ja va implicar l’aprovació del conveni col·lectiu el mes d’octubre del 2022. Actualment, però, s’està en una fase de negociació del pròxim conveni col·lectiu i és aquí on els treballadors del SAAS poden proposar millores a la direcció.

El ministeri de Salut, en col·laboració amb el SAAS i la CASS i amb la participació dels col·legis professionals, està desenvolupant diferents estratègies alineades amb les recomanacions de l’OMS. Les recomanacions de l’OMS són: fidelitzar els professionals, incrementar l’oferta, millorar l’eficiència del sistema i una bona planificació dels professionals de la salut.

EL DEUTE DELS AVALATS DURANT LA COVID, PROVAT A POSTERIORI

El Govern al·lega que “la situació d’urgència” viscuda va impossibilitar “verificar” la condició deutora de les empreses avalades durant la pandèmia. El ministre de Finances, Ramon Lladós, en resposta a una pregunta formulada per Pere Baró, conseller del PS, assegura que es van haver de prendre prioritats i una va ser la de “donar resposta dins els terminis establerts” a les empreses que sol·licitaven una ajuda. Es va decidir que la comprovació de les obligacions tributàries es faria a posteriori. Lladós apunta que un decret permetia a la Comissió Tècnica “refusar l’aprovació o revocar les línies de finançament concedides en cas d’incompliment dels requisits”.

L'ACORD DE JOVENTUT ASSOLEIX JA 44 PROPOSTES

L’Acord de Joventut ha assolit 44 propostes de les 72 efectuades d’ençà de la seva aprovació el 2021. Del conjunt de les propostes, 15 estan parcialment assolides, 5 estan en curs, 4 no assolides i n’hi ha 4 que estan pendents d’avaluació. Així ho va explicar ahir el Govern en una resposta al conseller socialdemòcrata Pere Baró. L’executiu va remarcar que les propostes en curs són aquelles en les quals s’està treballant. Algunes propostes, com ara la referent al salari mínim, requereixen una actualització “contínua”.
tracking