AGENTS POLICIALS

Controls policials al carrer davant l’allau de temporers irregulars

La ministra Molné anuncia un augment de la vigilància i les inspeccions sobre el terreny aquest hivern.

Espot i Molné durant la jura dels nous agents de la 57a promoció.

Espot i Molné durant la jura dels nous agents de la 57a promoció.SFGA

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Interior intensificarà la vigilància policial al carrer per controlar la immigració. Aquest augment dels controls coincidirà amb la previsible allau d’immigrants extracomunitaris –argentins, sobretot– que arribarà al Principat aquest hivern per treballar (la situació que es va viure fa un parell d’anys va ser especialment tensa).

Ester Molné, ministra d’Interior i Justícia, va apuntar ahir durant la jura dels agents policials de la 57a promoció del cos que es compta amb “un servei d’inspecció que, amb més o menys freqüència, en funció de la feina de despatx, efectua controls sobre el terreny”. “S’ha decidit augmentar aquestes inspeccions in situ per detectar situacions anòmales o persones que estan en territori andorrà il·legalment”, va indicar.

Així, Molné va confirmar que “les mesures de control es reforçaran”, mentre paral·lelament s’està duent a terme una feina de col·laboració amb el consolat argentí per facilitar informació veraç a totes les persones que vulguin instal·lar-se a Andorra. L’objectiu és contenir un caos semblant al que va tenir lloc durant l’allau de fa dos anys. “Cal donar informació molt precisa sobre les condicions que s’han de complir per obtenir un permís d’immigració de temporada o un permís prorrogable”. De fet, Molné va recordar que els requisits per obtenir un permís prorrogable per part dels immigrants extracomunitaris han canviat. Interior treballa per evitar que es facin “desplaçaments sense perspectives de tenir feina”.

“Els controls serviran per detectar persones que estan en territori andorrà il·legalment”
Ester Molné, Ministra d’Interior i Justícia
 

Per abordar aquestes qüestions, Molné s’ha reunit recentment amb l’associació Argentinos en Andorra. Enguany, la quota de permisos per a temporers s’ha estimat al voltant dels 5.000, una xifra inferior a la de l’any passat, quan es van arribar a concedir més de 5.400 permisos. En aquest sentit, el director del departament de policia, Bruno Lasne, va expressar que el cos “s’adaptarà a l’arribada de temporers”. Lasne i el seu equip estan avisats de la previsió d’allau comunicada per Argentinos en Andorra i s’ajustaran els efectius “en funció de la població flotant”. Una altra qüestió a la qual es va referir Molné va ser el control migratori fronterer. En aquest àmbit, la ministra va expressar una opinió menys contundent que el cap de Govern pel que fa al control i tancament de la negociació amb la Comissió Europea (una negociació que gira entorn de la normativa Entry/Exit).

Molné va assenyalar que, quant a la part administrativa, “encara estem negociant”. “Queden punts per tancar. Estem fent propostes i parlant de diferents mecanismes, com ara la cooperació policial o judicial”. La negociació, però, està en una etapa a contrarellotge perquè el límit màxim per aplicar la regla és l’1 de gener de l’any vinent.

LASNE RECLAMA UNA AMPLIACIÓ DE LA PLANTILLA DE LA POLICIA

Bruno Lasne, director del departament de policia, va alertar ahir de la manca de personal al cos. Actualment, la plantilla compta amb 258 policies i Lasne aspira a disposar d’un equip de 300 efectius. Als 258, però, no s’hi han de sumar els administratius i tècnics del departament (71). En aquest sentit, la ministra d’Interior i Justícia, Ester Molné, es va comprometre a sumar més agents d’una manera progressiva durant el que queda de legislatura. “Els darrers anys hem obert noves places periòdicament. I el pròxim pressupost del departament preveurà també la incorporació de nous agents”.

Molné i Lasne van assistir ahir, juntament amb el cap de Govern, Xavier Espot, a la jura dels nous agents de la 57a promoció: sis homes i tres dones. Així, la 58a promoció ja està en procés de formar-se (amb vuit agents en període de prova). I també s’està perfilant la 59a promoció, que hauria d’incorporar onze agents més (la convocatòria corresponent té ara 24 aspirants).

Durant l’acte, Lasne també va referir-se a la paritat dins del cos: “Estem lluny dels paràmetres raonables. Voldríem avançar cap a la paritat, però, de moment, serà difícil”. Ara mateix, només el 10% dels agents són dones. “És molt necessari augmentar la presència de les dones”, va afegir el director, que també va recordar que l’any vinent haurien d’arribar les primeres millores salarials després de l’estudi que està elaborant Funció Pública de les graelles dels funcionaris. Quant al descens d’interessats per formar part de la policia, Lasne va fer valdre la seva tasca: “Puc dir que, internament, un agent pot créixer dins del cos; hi ha un ampli ventall de possibilitats”.
tracking