ELECTRICITAT
La fotovoltaica ja produeix el 10% de l’energia del Principat
El país compta amb més de 430 instal·lacions que permeten produir el 10% de l’energia nacional, l’equivalent al consum anual d’unes 4.500 llars
Andorra continua avançant en la diversificació i proliferació de les fonts d’energia nacional. El sector fa avançar el país en matèria energètica d’acció climàtica i un dels punts que se’n destaca és que actualment el Principat compta amb 438 instal·lacions d’energia fotovoltaica, entre públiques i privades, d’una potència instal·lada que arriba als 15,3 MW. Això suposa que el 10% de l’energia que es produeix a nivell nacional prové d’aquesta font, fet que representa l’equivalent al consum anual de més de 4.500 llars. La resta de la producció nacional d’energia, el 95% de la qual prové de fonts renovables, es genera amb centrals hidroelèctriques (66%), amb la valorització de residus (16%) i amb la cogeneració (8%).
Les dades permeten evidenciar la tasca d’acompanyament que impulsa des de fa anys el Govern, a través del Pla Renova, perquè els privats també puguin dur a terme la instal·lació de produccions d’energia de font renovable al país i que permeten avançar en els objectius de reducció de les emissions de CO2 i d’acció climàtica. Precisament en aquesta matèria també s’ha pogut constatar la baixada d’emissions fruit de la mobilitat interna gràcies al desplegament i a l’aposta del Govern pel pla e-Engega i pel transport públic d’accés gratuït per a tota la ciutadania.
Encara en matèria de canvi climàtic, una altra iniciativa és el projecte impulsat juntament amb Andorra Recerca i Innovació per a la identificació dels impactes del canvi climàtic a Andorra en matèries clau com el sector primari, la salut, l’energia i el turisme. Aquest document, que estarà enllestit el 2026 i es treballa de forma conjunta amb cada sector determinat, permetrà establir un full de ruta per tal de poder incrementar la resiliència del país enfront els efectes del canvi climàtic.
En aquest sentit, Govern també té la voluntat de poder fer una modificació transversal en la normativa des de la perspectiva d’afavorir la transició energètica i l’acció climàtica, per tal d’aixecar barreres per la transició energètica.