REPORTATGE

Nit d’aurores boreals

Veure aurores boreals en altituds mitjanes és un fet molt excepcional que es fa en períodes d’activitats solars intensives. Es van poder veure dijous a la nit.

L’aurora boreal captada a la Cortinada.

L’aurora boreal captada a la Cortinada.VISUAL METEO

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Aquells que hagin estat atents deuen haver vist com en diferents punts del país el cel estava tenyit de colors la nit de dijous a divendres. I és que diversos ciutadans han pogut captar imatges d’aurores boreals, que han tornat a fer acte de presència a Andorra per segona vegada aquest any. Les imatges s’han pogut captar des de diversos punts de les parròquies. El fenomen va provocar que per una estona el cel estigués tenyit d’un color rosat molt vistós.

Les aurores boreals en altituds mitjanes “són fets molt excepcionals que es fan en períodes d’activitats solars intenses”, afirma el meteoròleg del Servei Meteorològic Nacional, Guillem Martín. “El més probable és que tardem temps a tornar-ho a veure”, detalla l’expert en meteorologia. Es produeixen quan les partícules del Sol xoquen amb el camp magnètic de la Terra, on són redirigides cap als pols. En aquest viatge les partícules es troben amb molècules d’oxigen i nitrogen, sacsejant els àtoms i fent que aquests guanyin un electró. Amb el temps acaben desfent-se’n i projecten aquesta energia en forma de llum.

No és gens fàcil veure’n en el Principat perquè aquest fenomen se sol produir “en altituds extremes properes els cercles polars àrtics i antàrtics, però a vegades baixa l’altitud com va passar ahir o al maig”, explica Martín, ja que fa cinc mesos també se’n va poder veure una. L’episodi d’aquest dijous es va generar per l’alta activitat solar. “Cada onze anys el sol augmenta i disminueix la seva activitat i ara ens trobem en un moment d’intensitat alta i hi ha més tempestes electromagnètiques”, comenta el meteoròleg. En altituds mitjanes, com és el cas d’Andorra, “no passa a cada cicle” perquè “hi ha cicles més intensos i d’altres de menys” i en els més forts apareixen més plaques solars que propicien la creació d’aquest fenomen, relata l’especialista. En aquest sentit, en països amb altituds poc extremes, es necessiten cels molt clars, poca contaminació lumínica i sempre s’ha de mirar cap al nord.

Les aurores poden ser boreals, quan s’albiren al nord, o australs, quan apareixen a l’hemisferi sud. Recentment, s’ha descobert que les aurores boreals i australs tenen lloc al mateix temps perquè les partícules que s’arrosseguen cap a un sentit i cap a l’altre acaben xocant en ambdós pols. “Són fenòmens que entren pels pols i en funció de la intensitat veiem el reflex de les altituds dels pols, per això necessitem cels clars”, manifesta Martín. Això significa que en territoris propers al pol nord i el pol sud, ahir es van desencadenar aurores d’una gran intensitat, pel qual es van reflectir en altres altituds.

A Espanya també s’han pogut observar des de diversos punts i es preveu que novament es deixin veure durant el cap de setmana, també a Andorra.

tracking