TRANSPLANTAMENTS
La donació de còrnia serà possible enguany
El ministeri de Salut reitera el compromís de garantir la cessió d’òrgans de difunts el 2027
La donació de còrnia serà possible a Andorra a finals d’aquest any. Ho va comunicar ahir la secretària d’Estat de Salut, Cristina Pérez, durant la celebració del Dia Mundial del Donant d’Òrgans i Teixits, que va reunir autoritats i membres de l’Associació de Trasplantats i Donants d’Òrgans (ATIDA) al Parc Central. Pérez va indicar que el ministeri es troba en el punt final del procés per fer realitat aquest tipus de donació: “Ens manquen un parell de procediments administratius”. Per a la secretària d’Estat, assolir aquest objectiu és “un pas important” per a Andorra: “La de còrnia serà la primera donació de teixit que farem al Principat”. El teixit en qüestió “prové de persones difuntes” i per aquest motiu “es requereix un alt nivell de professionalitat”. “Els professionals que atendran la donació de còrnia estan a l’últim tram de la seva formació”.
Pel que fa als òrgans, Pérez va reiterar el compromís del Govern per garantir que la donació sigui factible el 2027, tal com va apuntar la ministra de Salut l’any passat. Ara mateix, a Andorra es pot donar sang, medul·la òssia i sang de cordó umbilical. La secretària d’Estat va assenyalar que la població andorrana és “molt conscient” de la necessitat de fer créixer el nombre de donants. L’acte d’ahir calia viure’l –va dir– com “la celebració cap a tot el que pugui ser donat i pugui ser rebut”.
“La de còrnia serà la primera donació de teixit que farem al Principat”
Toni Gamero, president d’ATIDA, va indicar que l’any passat 11 pacients van ser intervinguts per un trasplantament fora del país (el 2022 van ser 10). En aquest sentit, Gamero creu que Andorra té un deute amb els països veïns: “No els estem contribuint, com a país, a intentar que les seves llistes d’espera disminueixin. La nostra aportació seria petita, però ja significarà una ajuda per a la gent que ho necessita i una forma de sentir-nos implicats”. La donació de teixits i òrgans, segons Gamero, ja hauria de ser possible perquè “les llistes d’espera són àmplies”. També va alertar del baix aprofitament d’òrgans de difunts: al voltant d’un 3% de les defuncions. “Avui, la gent viu fins a edats avançades i les persones molt grans tenen menys possibilitats de ser donants”.