IMMIGRACIÓ

Els sindicats discrepen per les quotes de temporers de l’hivern

L’USdA i el SEP mostren dissonància de posicionaments en les autoritzacions de temporers per a aquest hivern

Manifest del passat 1 de Maig amb representants de l’USdA i el SEP.

Manifest del passat 1 de Maig amb representants de l’USdA i el SEP.Fernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Les discrepàncies de posicionaments entre els dos sindicats majoritaris que representen els treballadors en el si del consell econòmic i social es va escenificar en una decisió dissonant quant a l’obertura de quotes per a aquest hivern. En aquest sentit, la Unió Sindical d’Andorra (USdA) advoca per no obrir més quotes fins a solucionar el problema de l’habitatge, mentre que el Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) defensa que no es pot frenar la realitat econòmica del país. “S’ha d’aturar l’arribada de treballadors estrangers en les condicions que s’estan portant actualment”, va indicar el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, que va posar èmfasi en dos punts clau: habitatge i salaris. “No podem fer vindre gent de fora a viure en pisos pasteres de fins a sis, set o vuit persones i amb uns salaris que no són dignes per poder viure en aquest país”, va apuntar.

Ubach va indicar que van tenir converses prèvies amb el SEP sobre l’afer, però que les divergències han fet que les postures es distanciïn. “Del costat del SEP ens diuen que no es pot aturar l’economia del país. L’economia del país, com a sindicat, em preocupa fins a un cert punt”, va articular el secretari general de l’USdA, que va admetre que “tots sabem que hi ha necessitat de quotes” i que “ningú vol parar l’activitat econòmica del país, és evident, però no d’aquesta manera”. En aquest sentit, va apuntar que “quan veus que tothom mira cap a un altre cantó i ningú vol afrontar la realitat, arriba un moment que algú ha de fotre el cop de puny sobre la taula”. Un altre punt que també va reconèixer Ubach és que “evidentment, es debilita una mica la posició dels sindicats al Consell Econòmic i Social”, i es va reafirmar, però, en el fet que “nosaltres tenim molt clar quina és la nostra postura que hem mantingut durant tots aquests anys i amb què seguirem”.

“S’ha d’aturar l’arribada de mà d’obra estrangera en les condicions que hi ha actualment”
Gabriel Ubach, Secretari general de l’USdA

De la reunió entre Govern i els agents socials i empresarials que va tenir lloc ahir, es va acordar obrir 4.900 autoritzacions temporals per a la temporada d’hivern, prorrogables en un 30% en cas d’esgotar-se. Tanmateix, les quotes d’accés a les autoritzacions de residència i treball van situar-se en 900, també ampliables. Pel que fa a la CEA, el president, Gerard Cadena, es va mostrar satisfet amb la xifra malgrat ser un 10% inferior a la de l’obertura anterior –4.900 enfront de les 5.400–. “Són molt necessàries, si no s’aprovessin, la temporada d’esquí i hivern se’n ressentiria”.

LA CEA CONFIA A ACORDAR L'AUGMENT SALARIAL

“Hem de posar el focus sobre el salari mínim i segurament ens posarem d’acord a trobar una solució”. Amb aquest optimisme es va mostrar el president de la patronal, Gerard Cadena, quant a la presentació d’una proposta consensuada entre els agents econòmics i socials a Govern per l’augment salarial a la següent reunió de mitjan novembre. Un optimisme que prové, en part, perquè la conjuntura econòmica fa bufar el vent a favor. “Pensem que aquest any és més fàcil perquè la inflació ha baixat bastant”, va indicar Cadena, que va recordar que l’augment del salari mínim és “prioritari”. No ho veu tan a l’abast el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, que creu que Govern tornarà a decidir la pujada. “A finals d’any veurem l’augment que decidirà Govern i si fa més cas als sindicats o a la classe mitjana, que no pas a la CEA”, va adduir, i va ressaltar que apunten que el mínim ja ha d’estar “per sobre, no sobre” els 1.500 euros.

Des de Govern, la ministra d’Economia, Conxita Marsol, va donar a entendre que l’objectiu de l’executiu és que el salari mínim pugi per sobre de l’IPC d’aquest any, que ha caigut fins a l’1,7% –un dels nivells més baixos dels darrers anys–. Malgrat no pronunciar-se específicament en aquest sentit, Cadena va expressar que tenen “l’esperança” que l’IPC es mantingui per sota del 2%.

Un altre dels aspectes que des de la CEA van ressaltar és la voluntat de posar fi a les “disfuncions” salarials que hi ha entre els treballadors de les empreses i els nouvinguts provinents de les quotes per “homogeneïtzar-los”. Des de la patronal indiquen que els salaris de quota es fixen segons la mitjana de la CASS en aquella categoria salarial. No obstant això, Cadena no va indicar si l’equiparació de sous es vol fer pel costat més alt o el més baix del llindar.
tracking