ADDICCIONS

Projecte Vida alerta de l’increment del consum de cànnabis

Eva Tenorio, presidenta de l’entitat, sosté que l’accés a les drogues avança en edats precoces

Eva Tenorio, presidenta de Projecte Vida.

Eva Tenorio, presidenta de Projecte Vida.Fernando Galindo

Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Eva Tenorio, presidenta de Projecte Vida, alerta de l’augment del consum de cànnabis entre els joves. Entrevistada ahir al programa Parlem-ne de Diari TV, Tenorio va indicar que el consum d’aquesta substància a Andorra comença a ser “molt alt”. Projecte Vida no té dades sobre el consum al Principat, però compara la situació amb Espanya, on també ha incrementat notablement. Tenorio ha detectat que “amb el cànnabis passa el mateix que amb l’alcohol: no hi ha percepció de risc”. I apunta una altra novetat que agreuja la situació: “El THC del cànnabis consumit avui és molt més addictiu que el de fa trenta anys. La substància que circula avui no és natural, està manipulada”.

A tot això, cal sumar-hi que el consum s’inicia en edats cada vegada més precoces i “el risc de patir un problema mental és més alt”, ja que l’etapa de joventut és el moment en què el cervell s’està desenvolupant. Malgrat que és una droga il·legal, segons Tenorio, a Andorra “no és difícil aconseguir cànnabis”. “Sempre hi ha persones que en venen i es beneficien de la demanda. A més, ho fan sense escrúpols perquè en proporcionen als joves que en busquen”. La presidenta de Projecte Vida, però, no és partidària de la prohibició: “Si en prohibim el consum encara serà pitjor. N’hem de divulgar els efectes. Parlar-ne des d’edats inicials”. Per a Tenorio, controlar-ne la circulació tampoc és una feina fàcil.

“El cànnabis que circula avui no és natural, està manipulat”
Eva Tenorio, Presidenta de Projecte Vida

Pel que fa als perfils que acudeixen a Projecte Vida, Tenorio va assenyalar que l’entitat té tres tipus d’interessats: les persones amb problemes d’addiccions, que busquen suport; les famílies d’addictes que no reconeixen la malaltia i ja han passat per tots els organismes; i addictes que reconeixen el problema, però no són capaços d’expressar-lo (l’estigma, de fet, encara és molt arrelat). Quant a les causes que hi ha darrere d’una addicció, malgrat apuntar-ne una gran varietat, Tenorio va assegurar que el malestar social (situació econòmica, problemes d’habitatge...) és “un camp de cultiu per a les addiccions”. “La gent consumeix drogues com una forma d’automedicació”.

“Prohibir-ne el consum serà pitjor. N’hem de divulgar els efectes”
Eva Tenonio, Presidenta de Projecte Vida

Tenorio també va remarcar que l’addicció és una malaltia crònica que no només contempla les substàncies, sinó que també inclou el joc o les pantalles. Finalment, la falta de dades sobre el Principat va empènyer la presidenta de Projecte Vida a reclamar la creació d’un observatori de les addiccions.

DIARI TV A la carta
tracking