Digitalització

Andorra i Espanya exploren noves vies de col·laboració en matèria de transformació digital

Existeix la voluntat de realitzar durant el 2025 un intercanvi per reforçar la relació entre les empreses dels dos estats

El secretari d’Estat de Transformació Digital i Telecomunicacions, Marc Rossell, amb el seu homòleg espanyol i l'ambaixadora del Principat a Espanya, Eva Descarrega

El secretari d’Estat de Transformació Digital i Telecomunicacions, Marc Rossell, amb el seu homòleg espanyol, Antonio Hernando i l'ambaixadora del Principat a Espanya, Eva Descarrega, a Madrid.Govern

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

El secretari d’Estat de Transformació Digital i Telecomunicacions, Marc Rossell, acompanyat per l’ambaixadora d’Andorra a Espanya, Eva Descarrega, s’ha reunit aquest dimecres a Madrid amb el seu homòleg espanyol, Antonio Hernando, per explorar noves vies de col·laboració en àrees clau de la transformació digital, incloent-hi les infraestructures digitals i les telecomunicacions. 

En matèria de seguretat i ús de noves tecnologies, els dos representants han compartit la necessitat de continuar avançant per estudiar la possibilitat que els dos països puguin cooperar per desenvolupar models que tinguin en compte l’ètica i la inclusió en l’espai digital. Rossell ha destacat la voluntat de realitzar durant el 2025 un intercanvi per reforçar la relació entre les empreses espanyoles i andorranes, amb un enfocament en la transformació digital de pimes i la implementació de solucions d’intel·ligència artificial (IA) o altres serveis digitals. En aquest sentit, els representants han mostrat la voluntat de col·laborar per impulsar formacions en habilitats digitals per oferir capacitació especialitzada per a professionals de diferents sectors, incloent-hi IA i ciberseguretat, per garantir que tant Espanya com Andorra disposin d'una mà d'obra ben preparada per als reptes tecnològics futurs.

Un altre dels temes centrals de la reunió ha estat la coordinació en matèria d'infraestructures de telecomunicacions, especialment pel que fa a la gestió de les freqüències transfrontereres. Aquesta trobada segueix la línia de cooperació establerta per a la coordinació d'ús de les freqüències FM, 2G, 3G, 4G, i 5G per minimitzar interferències i garantir una connectivitat fiable a les zones frontereres.

Finalment, i en el marc del Fòrum digital que Andorra va acollir el 2024 sota el paraigua de l’espai iberoamericà, Rossell ha exposat les possibles temàtiques del proper fòrum. La voluntat és que puguin anar vinculades amb els serveis digitals, amb especial èmfasi en IA i pimes. En aquest sentit, es preveu que aquesta tarda Rossell es reuneixi amb el director coordinador de l’Espai Iberoamericà del Coneixement, Fèlix Garcia Lausin.

Conferència sobre tecnologia innovadora i geoespacial

Marc Rossell, juntament amb el director del Departament de Transformació Digital, Miquel Haro, ha participat en la sessió plenària de la conferència impulsada per Esri Espanya sobre tecnologia innovadora i geoespacial. Rossell ha pogut exposar l’experiència d’Andorra en relació amb tot el ventall de projectes desenvolupats àmbits tan diversos com l’habitatge, el medi ambient, l’agricultura, la salut o el comerç.

Un equip tècnic també ha participat en l’esdeveniment Madrid Tech Show, on s’ha presentat el projecte en curs de cartera digital que el Govern està desenvolupant i que permetrà facilitar la identificació en línia de la ciutadania, així com disposar de forma electrònica i segura de les targetes d’identificació de país.

tracking