TRIBUNALS

Estrasburg tanca el cas del vot judicial a les generals

Es desestima la petició d’Emili Campos sobre la falta de garanties en la seva custòdia

Ciutadans fent ús del vot judicial.

Ciutadans fent ús del vot judicial.Fernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Punt final a l’afer del vot judicial a les eleccions generals de l’abril del 2023. El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d’Estrasburg desestima la demanda de l’advocat Emili Campos per suposades irregularitats durant el procediment, fet que suposa una decisió definitiva i que no té cap més recorregut possible. La via europea va ser la darrera estació d’una petició en què el lletrat defensava que no existien les garanties suficients en la custòdia dels vots i demanava la impugnació dels comicis. En el text de demanda, Campos va indicar que considerava que s’havien vulnerat diverses disposicions del Conveni Europeu de Drets Humans.

Un dels punts que defensava és que no hi havia un batlle present durant les votacions, fet que considera que la llei obliga. També va titllar de deplorable la imatge dels policies transportant els vots judicials en capses de cartó, tot i que en cap moment va posar en dubte la professionalitat dels agents, que “només complien les ordres”, va dir en el seu dia. L’advocat també va qüestionar qui i com es custodiaven les urnes durant la nit i els moments en què no hi havia votació.

La demanda va ser desestimada per les diferents instàncies judicials i, un cop esgotat el procediment judicial nacional, l’advocat va presentar la demanda al TEDH.

Només 45 dies després de la celebració de la contesa electoral, l’advocat ja va rebre el primer revés judicial. El 15 de maig del 2023, la batllia en primera instància va rebutjar la petició del lletrat, la qual va fer a través del procediment urgent i preferent. Un mes i mig més tard, el 30 de juny, era el torn del Tribunal Superior, que va dictar en la mateixa direcció que Batllia. Després de l’estiu, el 20 de setembre, el Tribunal Constitucional, el darrer esglaó judicial nacional, va admetre a tràmit la petició, la qual va ser rebutjada a inicis de l’any 2024, el 3 de gener. Quan es complia gairebé un any de les eleccions, el 16 d’abril, Campos va fer públic que el TEDH admetia la demanda, fet que no va ser així perquè l’ens judicial europeu només havia acusat la recepció d’aquesta. I ahir, sis mesos justos des que va entrar la petició a Estrasburg, el mateix òrgan va donar per conclòs l’afer.

CRONÒLOGIA

15/05/2023

Només 45 dies després de les eleccions, la Batllia en primera instància va rebutjar la seva demanda.

30/06/2023

Un mes i mig més tard, el 30 de juny, era el torn del Tribunal Superior, que va dictar resoldre com Batllia.

03/01/2024

El Constitucional també rebutja la demanda i l’única opció que li queda al lletrat és Estrasburg.

16/10/2024

El TEDH arxiva definitivament el cas i posa punt final al periple judicial del vot judicial.

tracking